Skládka Na Hrbe čoskoro zmizne

Odstránenie buriny, zber a odvoz odpadu i vysadenie zelene. To všetko čaká asi päťdesiatročnú čiernu skládku v banskobystrickej lokalite Na Hrbe, na likvidáciu ktorej mesto získalo z Envirofondu zhruba 70-tisíc eur.

07.10.2016 15:50
čierna skládka Foto:
Čierna skládka Na Hrbe bude čoskoro minulosťou.
debata (1)

Ide o stovky ton odpadu na ploche 1050 štvorcových metrov v lokalite rómskej osady Na Hrbe. Nezákonné hromadenie odpadkov v blízkosti Selčianskeho potoka v minulých rokoch odstraňovali aktivační pracovníci už viackrát. Napriek tomu sa tu stále hromadia nové. Nelegálna skládka ukrýva medzi stromami tehly, kusy železobetónu, kuchynské doplnky, zvyšky odevov, gauče, matrace či koberce.

„Som rád, že sme boli úspešní a od rezortu životného prostredia sa nám podarilo získať dotáciu na likvidáciu skládky, ktorá sa opakovane vytvárala niekoľko desaťročí. Jej odstránením zamedzíme nepríjemnému zápachu, skvalitníme životné prostredie a zabránime znečisteniu blízkeho potoka. Následne budeme realizovať preventívne opatrenia, aby už nedošlo k vzniku čiernych skládok,“ hovorí primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Na odstránenie takéhoto odpadu mesto zo svojho rozpočtu vynaloží každoročne desaťtisíce eur. „Od začiatku roka odstránili verejnoprospešní pracovníci a zmluvné spoločnosti z územia mesta viac ako dvadsať čiernych skládok. Ak prirátame rozptýlený komunálny odpad po sídliskách, s ktorým sa denne pasujú aktivační pracovníci a viac ako 300 ton odpadkkov vyzbieraných Banskobystričanmi počas upratovacej akcie Za krajšie mesto, dostávame sa k finančným nákladom 40-tisíc eur,“ uviedol Michal Štúber z oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev Mestského úradu v Banskej Bystrici.

V tomto roku vyčistili viacero lokalít, vrátane cyklochodníka na Mičinskej ceste či okolie národnej kultúrnej pamiatky Bárczyovský kaštieľ.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #skládka