Deti, vezmite rodičov do čarovného sveta rozprávok H. Ch. Andersena

Dánsky spisovateľ Hans Christian Andersen je nielen svetoznámy rozprávkar ale bol aj cestovateľ. Na svojich potulkách po Európe spoznal mnoho krajín, ktoré sú dnes súčasťou Európskej únie a inšpiroval sa ich rozprávkami. Výstava v bratislavskej Bibiane je prehliadkou európskych, ale aj Andersenových autorských rozprávok v animovaných filmoch z rôznych krajín EÚ.

11.10.2016 10:30
debata
Dánsky spisovateľ Hans Christian Andersen... Foto: Viera Hebertová, Pravda
andersen1 Dánsky spisovateľ Hans Christian Andersen navštívil pred 175 rokmi aj Bratislavu.

Prvú časť výstavy tvorcovia venovali Andersenovým cestám po krajinách starého kontinentu, ktoré sú dnes súčasťou Európskej únie. Na úvod sa deti, aj dospelí, v tmavomodrej miestnosti plnej hviezdičiek môžu dozvedieť veľa zaujímavých informácií o jednotlivých krajinách únie. Ak viete, ktorá krajina momentálne predsedá Rade Európskej únie a otočíte gombíkom, miestnosťou sa rozozvučí Óda na radosť. Stroj času vás prenesie do doby, keď žil Andersen. Vo svojej skromnej izbe práve píše Malú morskú pannu.

zväčšiť Ako sa asi cítil Pinokio v bruchu veľryby? Foto: Viera Hebertová, Pravda
andersen Ako sa asi cítil Pinokio v bruchu veľryby?
Ktorý cínový vojačik je ten pravý? Foto: Viera Hebertová, Pravda
andersen Ktorý cínový vojačik je ten pravý?

V každej z ďalších miestností čakajú na návštevníkov animované rozprávky z tých krajín, ktoré Andersen navštívil. Môžete sa stať malým Nilsom Holgersonom, ktorý na chrbte gunára Martina putoval Švédskom či vyskúšať, ako sa asi cítil malý Pinokio v bruchu veľryby. Ukrutný zápas môžu deti zviesť s veternými mlynmi ako tieňohrou a vžiť sa tak na chvíľu do príbehu španielskeho rojka Dona Quijota. Nechýbajú ani Bratislavské rozprávky a aj krajiny, ktoré Andersen nenavštívil, majú svoje rozprávky, ktoré sa tu predstavujú aspoň v malých 3D diorámach.

zväčšiť To by bolo, vysadnúť na gunára a letieť svetom. Foto: Viera Hebertová, Pravda
andersen To by bolo, vysadnúť na gunára a letieť svetom.
Nájdite škaredé káčatko. Foto: Viera Hebertová, Pravda
andersen Nájdite škaredé káčatko.
Slávik. Jedna z najkrajších rozprávok z pera H.... Foto: Viera Hebertová, Pravda
andersen Slávik. Jedna z najkrajších rozprávok z pera H. Ch. Andersena.

Hans Christian Andersen navštívil Bratislavu pred 175 rokmi. Vo svojej knihe Rozprávka môjho života opisuje plavbu loďou po Dunaji z Carihradu do Viedne. Do Prešporku prišiel 3. júna 1841. O meste okrem iného napísal:„Páči sa mi toto mnohotvárne mesto…sú tu krásne ruže a ešte krajšie deti…“ A o Devíne zase toto: „Pri západe slnka sme dorazili k tomuto miestu, jednému z najmalebnejších na celej našej ceste. Vysoko na kopci ležala ruina určite najkrajšia na celom Dunaji. Červené večerné slnko svietilo na mokré mlynské kolesá; keď sa otáčali, zdali sa ako vytepané zo zlata… Všetko navôkol bolo zelené a voňavé! Devín v Uhorsku je malý fliačik, čo spadol z neba…“

Boj s veternými mlynmi. Foto: Viera Hebertová, Pravda
andersen Boj s veternými mlynmi.
zväčšiť Dánsky spisovateľ Hans Christian Andersen... Foto: Viera Hebertová, Pravda
andersen Dánsky spisovateľ Hans Christian Andersen navštívil pred 175 rokmi aj Bratislavu.

Práve druhú časť výstavy venovali autori Andersenovým rozprávkam, ich knižným a filmovým podobám doplneným o ilustrácie z kníh európskych umelcov. Prekrásne dekorácie k jednotlivým rozprávkam vytvoril scénograf Martin Dubravay. Deti môžu na obrazovkách sledovať rozprávky či zabaviť sa rôznymi interaktívnymi hrami. Kto by nechcel vyskúšať, aké to je, podstrčiť princeznej pod perinu hrášok, vyskúšať si cisárove nové šaty či onemieť nad chladnou a čistou krásou kráľovstva snehovej kráľovnej.

Šibal Pinokio. Foto: Viera Hebertová, Pravda
andersen Šibal Pinokio.
Kto spí v tejto izbičke? Foto: Viera Hebertová, Pravda
andersen Kto spí v tejto izbičke?

Aké rozprávky alebo úryvky z nich máte možnosť uvidieť? Napríklad aj Cisárove nové šaty (1989) od režiséra Gena Deitcha, Hansel und Gretel (1975) pod taktovkou režiséra Klausa Georgia, Snehová kráľovná (1987) od Ladislava Čapka, ale aj veselú podobu Škaredého káčatka z poľského seriálu Lolek a Bolek (1971) od režiséra Lechoslawa Marszaleka. Z tvorby rozprávok krajín EÚ môžete vidieť epizódu zo seriálu Dômyselný rytier Don Quijote de la Mancha (1979) od režiséra Cruz Delgada a Bratislavské rozprávky tvorcov Rudolfa Urca a Ondreja Slivku.

Autormi interaktívnej výstavy Andersen – Rozprávkar na cestách po Európe sú Michaela Mertová, Martin Dubravay a Valéria Marákyová. V Medzinárodnom dome umenia pre deti Bibiana v Bratislave potrvá do 29. januára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výstava #rozprávky #Bibiana #Hans Christian Andersen