Archeológovia odkryli základy mesta Martin

Skôr drevenú dedinu ako mesto pripomínal Martin v minulosti. Na kamenné mesto sa menil až v období Martinského memoranda v 19. storočí. Mestskú zástavbu a historický vývoj najstaršej časti mesta ukázali nálezy základov murovaných domov, ktoré archeológovia skúmajú popri výstavbe nového obchodného centra.

12.10.2016 16:30
Martin, archeológ, stavba Foto: ,
Výstavba nového obchodného domu v centre Martina dala príležitosť archeológom, aby nazreli do minulosti mesta a odkryli základy historických kamenných budov.
debata (1)

„Našli sme nálezy, ktoré dokumentujú historický vývoj najstaršej časti Martina, ktorá sa nachádzala medzi martinským kostolom a martinským divadlom. Najstaršie nálezy sú zo 16. storočia, najmladšie z druhej polovice 19. storočia,“ povedal archeológ Milan Horňák. Vykopávky, ktoré archeológovia v najstaršej časti mesta nachádzajú, sú z obdobia budovania prvých meštianskych kamenných domov. Okrem základov domov sú to aj rôzne keramické úlomky.

„Každý nález je potešujúci, nie je podstatné, či máte nález, ktorý je 2-tisíc rokov starý, alebo iba pár storočí, každý niečo povie. Tieto nám trošku ozrejmujú históriu Martina a vývoj jeho urbanizmu, ktorý sme poznali iba z písomných prameňov a teraz ho hmatateľne vidíme,“ dodal Horňák. V 16. až 17. storočí stáli v centre Martina len tri kamenné stavby. Kostol, Župný dom a mýtnica. Prvé dve sa na pôvodných miestach stále nachádzajú, aj keď už v zmenenej podobe. O tom, kde presne stála mýtnica, sa nevedelo. Súčasným výskumom ju archeológovia lokalizovali.

Archeológovia postupne odkryli základy domov – napríklad aj starého mestského úradu z roku 1883, ktorý bol aj s ostatnými domami zbúraný v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, keď sa v Martine staval Prior. Aj táto budova z obdobia socializmu je už dnes minulosťou. Zbúrali ju a na jej mieste vyrastá nové obchodné centrum. Podľa hlavného architekta mesta Martin Róberta Dúbravca víťazný projekt, aj keď ide o veľkú hmotu, zobrazuje štruktúru domov, ktoré tam v minulosti stáli. „Vychádza z takého súboru malých historických domčekov, ktoré sú akoby naskladané na jednu kopu, do jednej hmoty,“ povedal architekt.

Medzi najstaršie nálezy patria keramické úlomky... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Milan Horňák, archeológ, Martin Medzi najstaršie nálezy patria keramické úlomky zo 16. storočia (na snímke archeológ Milan Horňák).

Archeologické nálezy sa našli mimo bývalého aj plánovaného objektu. Pod starým obchodným domom bol totiž podzemný kryt. „Pod samotným bývalým Priorom sa nachádzajú veľmi výrazné zásahy. Aj ak sa tam nejaká archeológia nachádzala, bola zničená v sedemdesiatych rokoch, keď Prior stavali,“ uviedol Horňák.

Archeológovia budú v skúmaní priestoru ešte pokračovať. Základy stavieb zostanú v zemi, nálezy keramických úlomkov zo 16. storočia očistia, zakonzervujú a odovzdajú do múzea v Martine, kde sa budúci rok pripravuje výstava z moderných archeologických výskumov v regióne Turca.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #Martin #archeológia