Danubia Park v Čunove zatiaľ stavať nemôžu

Výstavba športovo-rekreačného areálu Danubia Park na okraji Bratislavy sa odkladá na neurčito. Proti areálu s rozlohou 89 hektárov, ktorý by mal vyrásť v mestskej časti Čunovo, sa najnovšie postavil aj rezort dopravy.

21.10.2016 14:00 , aktualizované: 26.10.2016 10:00
debata (1)

„Mestské časti Čunovo a Rusovce dlhodobo protestovali, nie proti výstavbe samotnej, ale najmä proti charakteru výstavby Danubia Parku. Plne podporujeme pôvodný úmysel projektu, teda výstavbu medzinárodného strediska športu, ale nechceme tu obytné zóny bez potrebnej infraštruktúry, aby sme z hľadiska dopravy nedopadli ako okolité obce,“ povedala pre Pravdu starostka mestskej časti Čunovo Gabriela Ferenčáková. Podľa nej sa síce projekt vrátil na úplný začiatok, investor však o ich námietkach vždy vedel, ale odmietal sa nimi zaoberať. „Mestská časť v pôvodnom stanovisku výstavbu zamietla, lebo bola v rozpore s územným plánom hlavného mesta, ako aj v rozpore s územným plánom zóny. Toto stanovisko následne Okresný úrad Bratislava zamietol a vydal iné, ale po našom odvolaní nám ministerstvo dalo za pravdu,“ dodala Ferenčáková.

Ministerstvo dopravy po preskúmaní a vyhodnotení odvolacieho konania dospelo k záveru, že postup Okresného úradu Bratislava a rozhodnutie, ktoré vydal, sú v rozpore so zákonom. „V územnom rozhodnutí vydanom Okresným úradom sa nevychádzalo zo spoľahlivo zisteného skutkového stavu veci a neboli zabezpečené potrebné podklady pre rozhodnutie. Preto ministerstvo zrušilo dané rozhodnutie úradu vo veci výstavby Danubia parku v Čunove, s právoplatnosťou od 17. októbra 2016,“ uviedlo oddelenie pre komunikáciu s médiami a verejnosťou ministerstva dopravy.

Rezort dopravy dodal, že dokumentácia k projektu nebola zladená s územným plánom hlavného mesta SR Bratislavy, ako ani s územným plánom zóny. Ferenčáková zároveň pripomína, že v celej záležitosti hrá rolu aj fakt, že Danubia Park by mal vyrásť na pozemkoch, ktoré boli vyvlastnené pre strategické vodné dielo Gabčíkovo – Nagymaros. „Investor nie je vlastníkom pozemkov, má na ne 99-ročnú nájomnú zmluvu, čo už je v podstate privatizácia, keďže v prípade dostavby vodného diela by štát investorovi uhradil všetky náklady spojené s výstavbou, ako aj s prípadným búraním postavených objektov,“ tvrdí Ferenčáková . Najväčšie rozpory v projekte boli podľa nej okolo výstavby 377 apartmánov a 77 služobných bytov, respektíve okolo parkovacích miest k daným ubytovacím kapacitám. „K bytom potrebujete určitý počet parkovacích miest, k apartmánom stačia polovičné počty, projekt však podľa vyjadrení zástupcov investora vôbec nerátal s investíciami do miestnej infraštruktúry“ uzavrela Ferenčáková.

Projektový manažér spoločnosti Danubia Invest, ktorá stojí za projektom Danubia Park, Andrej Hájek pre agentúru SITA uviedol, že rozhodnutie ministerstva dopravy ich prekvapilo. „Aj na základe doteraz vydaných vyjadrení a rozhodnutí dotknutých orgánov k tomuto rozsiahlemu a špecifickému projektu, akým Danubia Park je, sme presvedčení, že sme neporušili zákon v povoľovacom procese,“ komentoval situáciu Hájek. „Podľa nás je rozhodnutie ministerstva dopravy protizákonné. Ďalšie kroky si musíme dôkladne premyslieť,“ ukončil Hájek. V mene Okresného úradu Bratislava sa vyjadrilo Ministerstvo vnútra SR, pod ktoré úrad spadá. „Na základe vyjadrenia odboru výstavby a bytovej politiky okresného úradu Bratislava budú v tejto veci konať v súlade s právnym názorom odvolacieho orgánu, teda rezortu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja; vyjadreným v jeho rozhodnutí.“ uviedol tlačový odbor rezortu vnútra.

Miestny aktivista Juraj, ktorý už pred dvoma rokmi zbieral podpisy pod petičné hárky, vníma rozhodnutie ministerstva ako výrazný úspech. „Som rodený Čunovčan a nepáčilo sa mi, že tu miesto športovísk mali vyrásť byty. Bol by som rád, aby, keď sa má niečo robiť na Slovensku, tak nech sa to robí, ako sa má a nie, že sa navrhne nejaký projekt, tvári sa nejako a potom z toho zrazu vznikne iný projekt, tak štandardne slovensky. Už pred dvomi rokmi sme bojovali proti rozšíreniu projektu, hlavne keď na to nie je infraštruktúra,“ doplnil Juraj.

(Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Čunovo #Danubia Park