Pre Ďurovčíkovo divadlo majú v Petržalke ďalšie lokality

Okrem Pápežskej lúky v bratislavskej mestskej časti Petržalka vytypovali pre divadlo Jána Ďurovčíka ďalšie tri petržalské lokality. Muzikálové divadlo by mohlo byť pod Mýtnym domčekom, v lokalite Jiráskova-Bratská či Kutlíkova-Topoľčianska. Lokality však ponúkli aj iné mestské časti.

24.10.2016 16:15 , aktualizované: 25.10.2016 13:45
debata (2)

Zámer postaviť divadlo za svoje peniaze predstavil starostovi Petržalky Vladimírovi Bajanovi tanečník, choreograf a režisér Ján Ďurovčík. Ako povedal petržalský prednosta Miroslav Štefánik, stále je v hre aj Pápežská lúka neďaleko kostola Sv. Rodiny blízko Chorvátskeho ramena. Starosta Petržalky Vladimír Bajan pripomenul, že na všetkých miestach, ktoré choreografovi predstavili, si vie záujemca svoje divadlo predstaviť. Pozemky tiež spĺňajú požiadavky projektu z hľadiska územného plánu a sú aj vhodné na umiestnenie tejto stavby.

Tieto pozemky však patria hlavnému mestu SR Bratislave, mestská časť by preto musela požiadať o zverenie jednej z troch vytypovaných lokalít do svojej správy. „O tento projekt prejavili záujem aj ďalší starostovia bratislavských mestských častí, predpokladám, že pán Ďurovčík mal viac ponúk,“ doplnil Bajan.

O divadle na zastupiteľstve

Ako v diskusii počas utorňajšieho zastupiteľstva poznamenala poslankyňa Elena Pätoprstá, ideálna by bola lokalita Jirásková – Bratská, a to pre blízkosť parkoviska pri obchode. Vybrané lokality by tiež bolo dobré podľa nej konzultovať s hlavnou architektkou Bratislavy. Zástupca petržalského starostu Michal Radosa pripomenul, že na bratislavský magistrát doručia návrh so všetkými lokalitami a mesto by si mohlo vybrať tú, ktorá je pre nich vhodná. Poslanec Oliver Kríž víta, že okrem Pápežskej lúky sú aj iné lokality pre Ďurovčíkovo divadlo. Podľa neho by na Pápežskej lúke malo byť radšej námestie pre obyvateľov.

Poslankyni Lýdii Ovečkovej sa nepáčilo, že tento materiál neprešiel komisiou kultúry. Ako poznamenala, pozemok pre divadlo Jána Ďurovčíka by mala vybrať mestská časť, nie mesto. „Aj my sme mesto, my si vyberme, čo nám vyhovuje,“ dodala Ovečková. Poslanec Pavel Šesták si myslí, že nové divadlo by bolo vhodné pri Mýtnom domčeku, do tejto lokality sa podľa neho hodí a bolo by aj blízko Divadla Aréna. Ako uzavrel zástupca starostu Petržalky Ján Bučan, mestská časť osloví bratislavský magistrát so štyrmi lokalitami a nechá im priestor na vyjadrenie.

Petržalka divadlo chce

S Jánom Ďurovčíkom výstavbu divadla v mestskej časti konzultovali zástupcovia petržalského starostu Ján Bučan a Michal Radosa. Ako uvádzajú v informačnom materiáli o pokračovaní rokovaní o projekte, divadlo vyžaduje plochu do 1 500 metrov štvorcových. Mestská časť chce poznať odhadované náklady výstavby divadla, náklady na interiérové vybavenie, na vybudovanie okolitej infraštruktúry i prevádzkové náklady. Samospráva chce doplniť aj údaje o tom, aké benefity by divadlom Petržalka získala. Týka sa to napríklad bezplatného prenájmu objektu a jeho vybavenia mestskej časti v určených termínoch. „Ide o strategickú investíciu, ktorá môže priniesť Petržalke pridanú hodnotu,“ komentoval v júni zámer prvý zástupca petržalského starostu Ján Bučan.

Poslanci predošlý návrh kritizovali

Petržalskí poslanci o zámere postaviť divadlo v mestskej časti naposledy hovorili na júnom zasadnutí zastupiteľstva. Návrh na prenájom pozemku pre divadlo na Pápežskej lúke starosta na začiatku zasadnutia stiahol. Niektorí poslanci vyjadrili obavy, aby sa Pápežská lúka nestala miestom architektonicky nevhodnej budovy či nedostatku parkovacích miest, iným chýbal rozpracovanejší projekt či finančný zámer.

Padol aj návrh, že by mestská časť mala počkať na územný plán zóny, ktorý by malo uskutočniť Hlavné mesto SR Bratislava. To však ešte môže trvať niekoľko rokov. Medzi návrhmi bolo aj to, aby mestská časť radšej počkala na divadlo LUDUS, ktoré by do dvoch rokov mohlo prísť do petržalského Domu kultúry Lúky. Výstupom tejto debaty bolo, že o divadle budú poslanci ďalej rokovať. Októbrové zasadnutie petržalského zastupiteľstva sa začína v utorok 25. októbra o 9:00 na miestnom úrade na Kutlíkovej ulici v Petržalke.

Hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová uviedla, že bratislavský magistrát víta akékoľvek projekty, ktoré skvalitnia verejné priestory. „Spomínané divadlo takým projektom nepochybne je. Veríme, že na túto tému budeme spoločne diskutovať aj s vedením mestskej časti a nájdeme prijateľné riešenie,“ uzavrela.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Petržalka #Ján Ďurovčík