Vysoké Tatry sa chystajú na zimu

Zimná sezóna sa v tomto roku vo Vysokých Tatrách začne 25. novembra, keď na Hrebienku po štvrtýkrát otvoria pre verejnosť Tatranský ľadový dóm.

27.10.2016 14:00
Tatry, turisti, príroda, hory Foto: ,
Vidieť tatranskú scenériu v lete chcelo tento rok viac turistov ako vlani.
debata

„Ľadová bazilika bude aj tento rok nevšedne krásnou atraktivitou Vysokých Tatier, pričom už teraz môžeme prezradiť, že nosnou témou majestátneho diela, ktorého výstavba sa začne 2. novembra, a na ktorej bude pracovať 15 sochárov a ich pomocníkov, bude spišská gotika,“ informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Andrea Žigová. Práve obdobie začiatku zimnej sezónnej uzávery turistických chodníkov, ktorá pripadá na 1. novembra, v Tatrách už tradične vrcholia prípravy na nadchádzajúcu zimnú sezónu.

Nadchádzajúci predĺžený prázdninový víkend sa bude vo Vysokých Tatrách niesť v znamení oficiálneho uzatvárania turistických chodníkov. „Prichádzajúci víkend je nielen očakávaným prázdninovým časom pre všetky školopovinné deti, ale aj poslednou možnosťou užiť si pohyb vo vysokohorskom teréne pred zimnou sezónnou uzáverou turistických chodníkov, ktorá sa oficiálne začína 1. novembra a potrvá až do 15. júna,“ uviedla Žigová. Zariadenia vo Vysokých Tatrách práve počas tohto víkendu podľa jej slov pripravili viaceré halloweenske programy.

Vysoké Tatry sú veľkým lákadlom pre turistov nielen v zime, ale aj v lete. Obzvlášť to platí o tom tohtoročnom, keď tatranské horské strediská navštívilo o 15 percent viac turistov ako vlani. Najčastejšími návštevníkmi boli Slováci, Česi a Poliaci.

Hovorkyňa spoločnosti Tatry Mountain Resort, ktorá spravuje viacero horských stredísk vo Vysokých aj Nízkych Tatrách, ale aj Tatralandiu a ďalšie zariadenia, Zuzana Fabianová hovorí, že spomínaný nárast počtu turistov zaznamenali v sledovanom období od 12. júna do 4. septembra. „Príjemným prekvapením bol zvýšený počet českých, ale aj izraelských návštevníkov. Hotelieri našej spoločnosti zaznamenali 8,5-percentný nárast v objeme prenocovaní oproti predchádzajúcemu roku,“ poznamenala Fabianová.

Za sledované obdobie tvorili slovenskí návštevníci Vysokých a Nízkych Tatier 68 percent z celkovej klientely, Česi 18 percent a Poliaci sedem percent. Poliakov však bolo v porovnaní s vlaňajškom menej. Podľa Fabianovej za to mohol aj horší vývoj kurzu poľského zlotého. „Okrem poklesu zlotého oproti euru vplývalo na návštevnosť Poliakov v Tatrách aj zavedenie dočasných kontrol na hraniciach zo strany poľských úradov kvôli pasom pre deti, návšteve pápeža a summitu NATO,“ vysvetlila Fabianová.

Podľa názoru obchodného riaditeľa pre horské strediská, akvapark a zábavný park v spoločnosti Tatry Mountain Resort Michala Beňa ovplyvnili tohtoročnú návštevnosť aj udalosti vo svete. Viacero Slovákov či Čechov uprednostnilo z obavy z teroristických hrozieb dovolenku v domácom, bezpečnejšom prostredí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #turizmus