Pri Prievidzi havarovalo lietadlo, pilot sa katapultoval

Športové lietadlo napoludnie havarovalo pri obci Koš neďaleko Prievidze. Havária sa zaobišla bez ľudských obetí, nikto pri nej nebol ani zranený. V dvojmiestnom lietadle bol iba pilot, ktorý sa ešte pred pádom katapultoval a nič sa mu nestalo. Na zemi pristál pomocou padáku.

27.10.2016 14:26 , aktualizované: 15:27
debata (15)

„Lietadlo padlo na zem pri rieke Nitra, v časti Laskár a je úplne rozbité. Pri nehode nevznikol požiar,“ povedal Štefan Zavadinka, starosta obce Koš.

Havarovalo malé osobné lietadlo, ktoré sa vyrába v Prievidzi. Pilot bol s ním na skúšobnom lete, štartoval z prievidzského letiska. Vedenie letiska sa k havárii nevyjadruje.

„Na základe dohody s vyšetrovateľmi nie som oprávnený k tomuto prípadu poskytovať žiadne informácie,“ povedal Ľuboš Jánošík, riaditeľ letiska v Prievidzi.

Prípadom sa zaoberá Letecký a námorný vyšetrovací útvar ministerstva dopravy, ktorý vyšetrí presné príčiny, prečo lietadlo havarovalo. Podľa doterajších informácií sa lietadlo počas letu dostalo do takzvanej vývrtky, rotujúceho pohybu, keď sa stroj stáva neovládateľným.

„Bolo to športové lietadlo typu Dynamic WT9, ktoré pochádza od slovenského výrobcu Aerospool Prievidza, ktorému lietadlo patrilo. Išlo o tzv. zalietavanie lietadla, teda skúšobný let v rámci certifikácie. Českému pilotovi sa podarilo včas katapultovať,“ spresnila Karolína Ducká, hovorkyňa ministerstva dopravy.

Na mieste havárie zasahovali prievidzskí hasiči na dvoch zásahových vozidlách. Ich úlohou bolo hlavne zachytiť unikajúci benzín.

„Prítomná bola aj záchranná zdravotná služba, ktorá preverila zdravotný stav pilota. Naši príslušníci vykonávali potrebné úkony na zachytávanie unikajúcich prevádzkových kvapalín,“ povedal Marián Petrík, krajský hovorca hasičov v Trenčíne.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Prievidza #zrútenie lietadla