Letisko Piešťany krachuje, zrejme ho zavrú

Na letisku v Piešťanoch v týchto dňoch pravdepodobne pristávajú posledné lietadlá. Čaká ho skončenie letovej prevádzky a spoločnosť Letisko Piešťany likvidácia. Rozhodovať o tom budú akcionári na mimoriadnom valnom zhromaždení koncom novembra.

02.11.2016 13:40 , aktualizované: 03.11.2016 09:45
debata (1)

Podľa predsedu dozornej rady Rema Cicutta je spoločnosť v zlej finančnej situácii a dokáže platiť len mzdy svojich zamestnancov.

„Musím rešpektovať uznesenie predstavenstva, ktoré rozhodlo o vstupe spoločnosti do likvidácie a v súvislosti s tým s prípravou mimoriadneho valného zhromaždenia. Ja som ,iba' výkonný riaditeľ, ktorý zodpovedá za chod letiska, bezpečnosť atď. Ale mám na starosti aj pracovnoprávne veci,“ reagoval výkonný riaditeľ Letiska Piešťany, a. s., František Varga.

Potvrdil, že predstavenstvo už spracovalo a zaslalo pozvánky s programom mimoriadneho valného zhromaždenia, ktorého bodom programu je likvidácia spoločnosti. Ako riaditeľ dostal pokyn nahlásiť úradu práce hromadné prepúšťanie.

Najväčším akcionárom piešťanského letiska je Trnavský samosprávny kraj (59,31 percenta), ďalšími sú mesto Piešťany (20,04 percenta) a ministerstvo dopravy (20,65 percenta). Rezort dopravy zatiaľ k situácii jednoznačný postoj nezaujal.

„Do času konania valného zhromaždenia preskúmame dokumenty predložené na rokovanie, zvážime možnosti a následne zaujmeme stanovisko na valnom zhromaždení,“ konštatovalo komunikačné oddelenie ministerstva.

Letisko napriek prijatým úsporným opatreniam vytvára každý mesiac stratu približne 30-tisíc eur, hovorí Cicutto. Nepomohla by ani jednorazová dotácia od akcionárov. "Je otázkou, keby sme tam dali teraz 300– až 500-tisíc, čo tam bude v júni, v júli budúceho roka,“ povedal na rokovaní Mestského zastupiteľstva v Piešťanoch.

Za slabým záujmom o služby letiska vidí Cicutto silnú konkurenciu v Bratislave a vo Viedni. "Letisko Piešťany sa nachádza štyridsať minút autom od Letiska M. R. Štefánika v Bratislave a jeden a pol hodiny od letiska vo Schwechate. Piešťany majú takú konkurenciu, že jej nedokážu čeliť,“ vysvetlil mestským poslancom.

Cestovné kancelárie z logistických dôvodov uprednostňujú Bratislavu. To isté sa stalo aj v prípade nákladnej dopravy, dopravcovia začali dávať prednosť bratislavskému letisku.

Podľa riaditeľa Vargu je vyťaženosť letiska neporovnateľne menšia ako napríklad v Bratislave alebo Sliači. „Ale je to aj otázka rokovania s cestovnými kanceláriami, obchodnými partnermi, ktorí môžu mať záujem sem lietať. Vytvorenie podmienok, aké vytvárajú iné letiská, ako je napríklad Bratislava, Košice alebo Sliač. Bohužiaľ, my sme ich zatiaľ nevytvorili,“ do­dal.

Od januára do októbra tohto roka služby piešťanského letiska využilo 813 cestujúcich. Za celý minulý rok ich bolo 2 030 a v roku 2014 to bolo 1 956 pasažierov. Piešťany vybavujú najmä charterové lety, napríklad pre športové kluby, a prevažne súkromné biznis lety.

V minulom roku to boli hlavne nákladné lety, najmä prevoz automobilových súčiastok, ktoré pomohli zmierniť finančnú stratu spoločnosti. Jedným z dôvodov nárastu objemu nákladných letov bola aj utečenecká kríza a problémy, ktoré spôsobovala kamiónovej doprave. Celkovo za vlaňajšok prepravilo až 164 ton nákladu, lenže do októbra tohto roka to boli iba tri prepravené tony.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #letisko Piešťany