Košičania získali európsky titul za športovanie

Malým aj veľkým, starým aj mladým, tým, ktorí ešte len začali, aj tým, ktorí nikdy neprestali. V Košiciach to zjavne „športuje" takmer všetkým. Druhé najväčšie mesto na Slovensku obstálo v konkurencii 19 európskych miest a získalo titul toho najlepšieho za tento rok. Podľa primátora Richarda Rašiho (Smer) je úspech založený na naplnení hlavného cieľa projektu, zapojiť do aktivít širokú verejnosť.

04.11.2016 09:41
maratón, košice Foto: ,
Jedným z tradičných podujatí je maratón mieru, ktorý je v októbri.
debata

„V Košiciach sme dosiahli, že športových podujatí sa zúčastňujú všetky vekové kategórie – deti, mládež, ľudia stredného i seniorského veku. Do programu Európskeho mesta športu sme zapojili celé rodiny. Ďakujem všetkým, ktorí sa stali súčasťou najúspešnejšieho projektu,“ konštatoval primátor. On sám je propagátorom zdravého životného štýlu, aktívne športuje a zúčastňuje sa aj na známom košickom Medzinárodnom maratóne mieru. S ocenením nie je spojená žiadna finančná odmena, podľa primátora mu však dáva mandát získať viac peňazí na šport.

Podľa vedúceho referátu športu a mládeže na magistráte a koordinátora projektu Košice – Európske mesto športu 2016 Ivana Šuleka sa Košičanom za prvých 9 mesiacov tohto roka, ktoré hodnotila nezávislá expertná skupina, podarilo dosiahnuť obdivuhodné čísla. „Od 1. januára do 30. septembra sa uskutočnilo takmer 500 športových podujatí. Celkovo sa na nich zúčastnilo takmer 390 000 účastníkov, z toho aktívne vyše 280 000 ľudí," uviedol Šulek. Okrem počtu divákov a účastníkov na športových akciách experti hodnotili aj aktivity športových federácií v meste, ale aj výskumy, publikácie či investície.

V košickej mestskej krytej plavárni je plno pravidelne. „Sme mesto, ktoré je mekkou plaveckých športov, máme plavcov, pólistov, veľa tréningov a aj čas pre verejnosť je využitý naplno. Či sme najlepšie Európske mesto, alebo nie, problémy s obsadenosťou nemáme, plaváreň je vyťažená maximálne," zhodnotil prevádzkar Robert Köglovitsch.

Viac sa za posledné týždne a mesiace cvičí a posilňuje aj v relaxačno-športovom centre. Podľa zamestnankyne cítiť nárast aj preto, lebo organizujú viacero podujatí. Konkrétne v nedeľu ich čaká v rámci projektu Európskeho mesta športu 24-hodinový aktiv fitnes.

Tento rok už Košice zažili Olympiádu žiakov materských a základných škôl, Letnú a zimnú olympiádu seniorov s účasťou viac ako 300 seniorov v priemernom veku 72 rokov či Retrospartakiádu.

Ocenenie Najlepšie európske mesto športu 2016, ktoré udelila Košiciam Federácia európskych hlavných miest športu a európskych miest športu Aces European, prevezmú zástupcovia mesta v Európskom parlamente v Bruseli 16. novembra 2016. V roku 2013 boli Košice tiež Európskym hlavným mestom kultúry.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #šport