Odsúdili otca, ktorý zabudol dcérku v rozpálenom aute

V prípade rodičovskej drámy, ktorú slovenské súdy dosiaľ neriešili, už padol rozsudok. Otec dvojročnej Kristínky, ktorá vlani v lete zomrela v rozpálenom aute, pozná svoj trest. Okresný súd v Nitre ho uznal za vinného z prečinu usmrtenia a vymeral mu dvojročnú podmienku.

04.11.2016 15:23 , aktualizované: 19:03
SÚDY: Prípad zabudnutého dieťaťa v aute Foto: ,
Obžalovaný z prečinu usmrtenia dieťaťa Jozef K. (uprostred) pred začiatkom pojednávania. Dvojročnú Kristínku vlani v júli otec zabudol v zaparkovanom aute počas horúceho dňa pred jeho firmou v Nitre. Dievčatko zomrelo na následky prehriatia.
debata (53)

Rozsudok padol včera na druhom pojednávaní. „Okresný súd v Nitre uznal Jozefa K. vinným z prečinu usmrtenia, za čo mu uložil trest odňatia slobody v trvaní dva roky, pričom výkon tohto trestu podmienečne odložil na dva roky. Rozsudok nenadobudol právoplatnosť, pretože obžalovaný podal proti výroku o vine odvolanie. Vo veci bude následne rozhodovať Krajský súd v Nitre,“ uviedol hovorca súdu Mário Pivarči.

Obhajoba nie je s verdiktom súdu spokojná a predpokladá, že sa tento prípad zrejme dostane až pred Najvyšší súd. Obžalovaného zastupuje bývalý poslanec a šéf Nova Daniel Lipšic. V procese sa opierala o takzvaný syndróm zabudnutého dieťaťa, ktorý popisuje zahraničná odborná literatúra, a čo v prípade Jozefa K. potvrdil pred súdom aj znalec. Súd však tento syndróm nevzal do úvahy. V zahraničí podľa obhajoby končia takéto prípady pri starostlivých rodičoch oslobodzujúci rozsudkami.

Pred súdom sa v piatok čítal znalecký posudok z odboru zdravotníctva. Matka nebohej Kristínky neudržala slzy a z pojednávacej miestnosti odišla. V odôvodnení rozsudku sudca poukázal na to, že smrť bola spáchaná na chránenej osobe a z nedbanlivosti. Podotkol, že rodič by nemal zabúdať na svoje povinnosti, ku ktorým patrí aj ochrana dieťaťa.

Rodičia sa aj na včerajšom pojednávaní odmietli vyjadriť pre médiá. „Stále neviem nájsť ten okamih, kedy sa všetko pohlo tým nesprávnym smerom. Nevidím ten moment, ktorý by sa dal spojiť s nedbanlivosťou. Cítim vinu za to, že som nedokázal ochrániť svoje dieťa, cítim vinu za to, že k tomu došlo,“ povedal otec dievčatka vo svojej záverečnej reči pred vynesením rozsudku.

Jozef K. vypovedal pred súdom už v septembri, kde detailne popisoval priebeh celého osudného dňa, keď spolu s manželkou prišli o svoje najmladšie dieťa. Po ňom si sudca vypočul okrem ďalších svedkov aj znalcov z oblasti psychológie a neuropsychológie.

K tragickej udalosti došlo vlani v júli. Dvojročnú Kristínku mal Jozef K. výnimočne odviezť do materskej školy. Na dieťa však zabudol a počas horúceho dňa zostalo v zaparkovanom aute pred jeho firmou v Nitre niekoľko hodín. Dievčatko zomrelo na následky prehriatia. Muž bol celý čas v tom, že jeho dcéra je v škôlke.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #úmrtie