Železnice pripravujú opravy na bratislavskej hlavnej stanici

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) analyzujú právny stav, ktorý môže nastať po výpovedi zmluvy uzatvorenej medzi mestom Bratislava a firmou Transprojekt na rekonštrukciu ŽST Bratislava - Hlavná stanica a predstaničného námestia. ŽSR majú s firmou Transprojekt uzatvorenú zmluvu na prenájom pozemkov.

07.11.2016 20:15
Bratislavská vlaková Hlavná stanica Foto:
Železnice SR analyzujú právny stav, ktorý môže nastať po výpovedi zmluvy medzi mestom Bratislava a firmou Transprojekt na rekonštrukciu ŽST Bratislava - Hlavná stanica a predstaničného námestia.
debata (4)

Informovala o tom hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. Ako dodala, okrem toho ŽSR pripravujú na hlavnej stanici opravy, napríklad prestavbu výťahov.

„V tomto prípade je potrebné kroky ŽSR a mesta Bratislava koordinovať. ŽSR poskytnú súčinnosť hlavnému mestu pri riešení problematiky hlavnej stanice a predstaničného námestia. Vopred však nebudeme možné kroky medializovať, keďže zmluva s mestom ako aj zmluva o prenájme pozemkov je stále v platnosti,“ uviedla Pavliková s tým, že ŽSR v súvislosti s projektom štandardov železničných staníc pripravujú menšie úpravy, ktorých cieľom je zvýšiť kvalitu a komfort cestovania.

Ide o menšiu rekonštrukciu výpravnej budovy a prislúchajúcich objektov, kde je už schválená projektová dokumentácia a v súčasnosti ateliér Modulor zabezpečuje inžiniersku činnosť k tejto stavbe. Jej výsledkom by malo byť vydanie právoplatného stavebného povolenia. Po jeho vydaní urobia výberové konanie na zhotoviteľa stavby a až po jeho úspešnom ukončení sa môže začať realizácia stavby.

Okrem toho ešte ŽSR pripravujú prestavbu nákladných výťahov na nástupištia na osobné výťahy, čo zabezpečí aj prístup pre imobilných. Zároveň vybudujú kamerový systém a urobia prekládku nízkonapäťových rozvodov. Realizáciu týchto dvoch stavieb predpokladajú v roku 2017. Plánované riešenie štandardov budovy železničnej stanice a priľahlých objektov bude robiť v exteriéri i v interiéri. Stavba zostáva tvarovo v nezmenenej podobe, ako je v súčasnosti, avšak výzorovo a kvalitatívne zmení svoju podobu do času komplexnej rekonštrukcie celej stanice.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #hlavná stanica