Hlavnú stanicu čakajú kozmetické úpravy, investor sa vyhráža žalobou

Síce žiadne radikálne zmeny, ale predsa. Budovu bratislavskej Hlavnej stanice čaká rekonštrukcia. Pustia sa do nej Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Spoločnosť Transprojekt, ktorá mala stanicu do konca roka zrekonštruovať, sa mestu opäť vyhráža žalobou. Magistrát o predĺžení zmluvy neuvažuje.

09.11.2016 18:00
debata (10)
zväčšiť Návrh čiastočnej rekonštrukcie budovy Hlavnej... Foto: Vizualizácia Modulor
stanica Návrh čiastočnej rekonštrukcie budovy Hlavnej stanice.

Cieľom menších úprav staničnej budovy je podľa hovorkyne ŽSR Martiny Pavlikovej zvýšiť kvalitu a komfort cestovania. Úpravy sa dotknú interiéru aj fasády budovy. Stavba zostane tvarom v nezmenenej podobe. V pláne je napríklad prestavba nákladných výťahov na nástupištia na osobné výťahy, čo zabezpečí aj prístup pre imobilných. Zároveň vybudujú kamerový systém a urobia prekládku nízkonapäťových rozvodov. S realizáciou by sa mohlo začať už budúci rok.

Rekonštrukcia budovy a priľahlých objektov má už schválenú projektovú dokumentáciu. Architektonický ateliér Modulor zabezpečuje inžiniersku činnosť k tejto stavbe. Po vydaní stavebného povolenia začnú ŽSR obstarávať zhotoviteľa stavby.

Zmluva vyprší na konci roka

Komplexnú prestavbu stanice aj predstaničného námestia mala realizovať spoločnosť Transprojekt do konca roka 2016. S prácami však ani nezačala. Magistrát a investor sa navzájom obviňujú z obštrukcií.

Ako pre médiá uviedla mediálna zástupkyňa spoločnosti a projektu Predstaničné námestie Mária Adamová, Bratislave hrozí historický súdny spor a zablokovanie možnosti priestor stanice opraviť. Spoločnosť preto mesto vyzvala na stretnutie. V prípade odmietavého stanoviska magistrátu je pripravená Bratislavu žalovať.

Ako zdôraznila hovorkyňa bratislavského magistrátu Ivana Skokanová zmluva s investorom platí do konca roka 2016. „Viackrát sme vyzvali investora na dodržanie zmluvy a zrealizovanie projektu v zmluvnom termíne. Poslanci mestského zastupiteľstva totiž uzatvorenie akéhokoľvek časového dodatku odmietli. Aj napriek tomu investor hlavnému mestu minulý týždeň zaslal žiadosť o predĺženie zmluvy,“ uviedla hovorkyňa s tým, že o ďalších krokoch bude mesto informovať.

Železnice momentálne analyzujú právny stav, ktorý môže nastať po výpovedi zmluvy medzi mestom a Transprojektom. ŽSR majú s firmou uzatvorenú zmluvu na prenájom pozemkov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #hlavná stanica