Maják nádeje nedostal peniaze pre dva dôvody, tvrdí kraj

Peniaze na svoju činnosť nezisková organizácia Maják nádeje na Karpatskej ulici v Bratislave, ktorá pomáha týraným ženám s deťmi, od Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) nedostala pre informácie o zastavení činnosti Majáka a pre nedoručenie vyúčtovania peňazí.

10.11.2016 15:36
Krízové centrum Maják nádeje. Foto:
Budova krízového centra pre týrané ženy neziskovej organizácie Maják nádeje na Karpatskej ulici.
debata (6)

Na tlačovej besede na úrade kraja o tom informovali podpredsedníčka BSK Gabriella Németh a riaditeľka Odboru sociálnych vecí BSK Michaela Šopová. Reagovali tak na mediálne informácie o tom, že kraj Majáku nádeje vlani zrušil polovicu dotácie a na tento rok nedostala organizácia od BSK ani euro.

Bratislavský samosprávny kraj dával peniaze Majáku nádeje na deti i na týrané ženy. Aby v ďalšom roku dostali peniaze na deti, museli každý rok podať žiadosť na BSK do 31. júla. Vlani im podľa Németh peniaze poskytnúť nemohli, pretože do 31. júla 2014 žiadosť nepodali a nepredložili ani žiadny projekt. Na tento rok zariadenie o financie síce požiadalo, avšak v čase, keď zasadala komisia sa kraj dozvedel, že organizácia Maják nádeje nebude môcť v tomto roku svoju činnosť vykonávať. Peniaze Maják nádeje každý rok od BSK dostával aj na týrané ženy. Tento rok ich však nedostali, pretože BSK od nich nemal vyúčtovanie financií za minulý rok.

Podozrenie z podvodu

Staré Mesto ešte v novembri 2015 ukončilo partnerský vzťah s občianskym združením Priatelia, bývalou Nadáciou Markíza a jej štatutárom, bývalým majiteľom a riaditeľom Televízie Markíza Pavlom Ruskom. Mestská časť sa tak rozhodla po tom, čo Pavol Rusko podľa starostu Radoslava Števčíka spreneveril finančné prostriedky Majáka nádeje. Týmto krokom chceli ukončiť pôsobenie a činnosť neziskovej organizácie Maják nádeje.

Následne 16. novembra 2015 zastupiteľstvo Starého Mesta schválilo uznesenie, aby doručili žalobu o likvidácii Majáka nádeje. V tejto veci však Okresný súd Bratislava I Starému Mestu nevyhovel a nerozhodol o zrušení neziskovej organizácie Maják nádeje. Ďalším konaním riaditeľa Pavla Ruska, ktorý sa zaviazal nehnuteľnosťou na Karpatskej ulici za pôžičku vo výške 600-tisíc eur, vznikol Majáku nádeje dlh a vydali na neho exekúciu.

Budova je v dražbe

Dražbu budovy neziskovej organizácie Maják nádeje vyhlásil exekútor na piatok 18. novembra, uviedla ešte v októbri hovorkyňa mestskej časti Bratislava – Staré Mesto Nora Gubková. Pri predchádzajúcej dražbe, ktorá sa uskutočnila 9. septembra, budovu nepredali. Neprihlásil sa nikto, kto by zložil potrebnú kauciu 350-tisíc eur, aby sa o budovu mohol uchádzať.

Mestská časť Staré Mesto sa na verejnej dražbe nehnuteľnosti na Karpatskej ulici nemôže zúčastniť, aj keď má na ňu predkupné právo. Musela by zložiť finančnú zábezpeku, tieto peniaze však momentálne k dispozícii nemá. V prvom kole dražby bola zábezpeka 350-tisíc eur, v druhom kole by mala byť suma o niečo nižšia. O pozastavení alebo úplnom zrušení dražby nehnuteľnosti na Karpatskej ulici môže rozhodnúť jedine Okresný súd Bratislava I.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Maják nádeje