Bratislavský magistrát má počas zimy k dispozícii 43 sypačov

Bratislavský magistrát bude mať počas zimnej sezóny k dispozícii 43 sypačov, 11 multikár, jednu snehovú frézu a 86 ručných pracovníkov. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová s tým, že o niektoré cesty v meste sa stará magistrát, ďalšie majú na starosti bratislavské mestské časti.

10.11.2016 16:06
POčASIE: Prvý sneh v Bratislave Foto: ,
Sneženie na Jégeho ulici v Bratislave.
debata

Ako pripomenula, aj v tejto sezóne budú počas nepriaznivého počasia rozmiestnené sypače pred ohláseným snežením na jednotlivé kritické rajóny, čo umožní rýchlejšie zásahy techniky priamo v mestských lokalitách. Sú to napríklad lokality konečnej MHD Dvojkrížna, Potočná ulica, Koliba, Kramáre, Vlárska i pod Mostom Lafranconi.

Novinky v údržbe

Pokračovať chcú aj s preventívnym posypom krízových miest, vďaka ktorému sa roztopia námraza a prvé milimetre napadnutého snehu. Prvý likvidačný posyp použili podľa hovorkyne na nájazdoch na mosty už v noci z utorka na stredu, ďalší dnes ráno. „Preventívny posyp sa používa najmä v kopcovitých rajónoch alebo rajónoch, na ktorých v prípade väčšieho padania snehu alebo námrazy vznikajú kritické situácie,“ poznamenala a dodala, že sú to napríklad nájazdy na mosty, Koliba, Kramáre a Dlhé diely.

„Na sypačoch sú tiež umiestnené monitorovacie zariadenia, vďaka ktorým bude možné vidieť, kde sa práve nachádzajú. Mapa vozidiel bude dostupná na webstránke mesta, na ktorej môžu občania vidieť maketu vozidla, rýchlosť vozidla a druh vozidla -sypač, multikára a podobne,“ doplnila Skokanová.

„Aktuálne je na sklade viac ako tisíc ton posypového materiálu," uviedol konateľ dodávateľskej spoločnosti A.R.K. technické služby Jan Ludvík.

Začiatok zimy

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal pripomenul, že v tomto roku mesto po dohode s dodávateľskou spoločnosťou zaviedlo v zimnej údržbe novinky. Jednou z nich je napríklad nová koncepcia čistenia verejných priestorov v prípade, že zima bude suchšia. Mesto bude mať aj stanovený harmonogram upratovacích prác, zároveň sa dohodli aj na efektívnejšom využití pracovníkov. V prípade priaznivého počasia bude podľa Skokanovej možné odvolať pohotovosť pracovníkov, ktorí budú čistiť mesto tak, ako v lete, bude to však v nižších cykloch.

Zimná pohotovosť sa podľa hovorkyne mesta obvykle začína 15. novembra, vždy podľa začiatku platnosti Operačného plánu zimnej údržby, ktorý predkladá bratislavský magistrát. Ten zabezpečuje zimnú údržbu na miestnych komunikáciách I. a II. triedy a prejazdných úsekoch ciest I. až III. triedy v celkovej výmere 4 374 518 metrov štvorcových. Starajú sa aj o zimnú údržbu námestí, verejných priestranstiev, zastávok MHD, chodníkov a lávok na mostoch vo výmere 306 937 metrov štvorcových. Organizáciu a riadenie zimnej údržby zabezpečujú nepretržite ôsmi dispečeri.

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) má vo svojej správe cesty II. a III. triedy v celkovej dĺžke 512 km, okrem toho sa stará aj o 130 mostov. O zimnú údržbu krajských ciest sa stará správca komunikácií Regionálne cesty Bratislava. Štyri dispečerské stanice, stredisko Bratislava, Malacky, Senec, Pezinok pre zimnú údržbu 2016/2017 pripravili 26 770 ton posypového materiálu. V štyroch skladoch je k dispozícii 18 mechanizmov, ktoré budú v prípade potreby upravovať zasnežené cesty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #zimná údržba #bratislavský magistrát