Autobusy, ktoré horeli v Bratislave, boli vraj staršie

Pre požiar dvoch autobusov bratislavskej mestskej hromadnej dopravy nariadil Dopravný podnik Bratislava (DPB) podľa generálneho riaditeľa Milana Urbana opatrenia. V uplynulých dňoch horeli v Bratislave autobusy, jazdiace na stlačený zemný plyn (CNG) a Urban tvrdí, že boli staršie.

23.11.2016 16:01
Horiaci autobus v Bratislave Foto: ,
Torzo zhoreného autobusu v Bratislave. Požiar vypukol na Ceste na Senec 22. novembra 2016. Prieskumom bolo zistené, že ide o požiar autobusu na CNG pohon, ktorý sa postupne rozšíril na celé vozidlo.
debata

„Momentálne máme v prevádzke 85 CNG autobusov a v súvislosti s mimoriadnymi udalosťami robia inšpekciu automatických hasiacich zariadení, ktoré sú v motorových priestoroch všetkých CNG autobusov inštalované. Ďalej robia aj revízie plynového systému autobusov,“ povedal Urban s tým, že obe udalosti vyšetrujú. „Čakáme na správu od hasičov, nemám však informácie o tom, že by bola chyba na strane dopravného podniku,“ dodal.

Prvý autobus horel 13. novembra v noci vo Vozovni Jurajov dvor v Bratislave, pre druhý požiar bol v utorok 22. novembra neprejazdný zjazd od bratislavskej mestskej časti Vajnory na Seneckú cestu v smere do mesta.

Nákup nových autobusov

Ako ďalej Urban spomenul, aj nákupom nových autobusov chce DPB takýmto udalostiam predchádzať. Hromadnú dopravu v hlavnom meste financujú z mestského rozpočtu a mesto Bratislava je 100-percentným akcionárom Dopravného podniku Bratislava. Hlavné mesto SR Bratislava chce obnoviť dopravné prostriedky mestskej hromadnej dopravy, kúpiť chcú 88 nových autobusov. Obnoviť by mali tridsať autobusov dĺžky osemnásť metrov, dvadsaťosem autobusov dĺžky dvanásť metrov, dvadsaťštyri autobusov s dĺžkou 10,5 metra a šesť autobusov, ktoré majú do deväť metrov.

O tomto návrhu mali pôvodne mestskí poslanci rozhodnúť na novembrovom zasadnutí zastupiteľstva, pre kritiku viacerých poslancov ho však odložili na decembrové rokovanie. V návrhu bola žiadosť, aby Dopravný podnik Bratislava pripravil verejnú obchodnú súťaž na nákup autobusov v predpokladanej sume 24 miliónov eur.

Návrh o nákupe nových autobusov kritizoval poslanec Radoslav Olekšák. „Potrebujeme zvýšiť kapacity v autobusoch, hovoril som konkrétne o linkách 32 a 37. Všetci vidíme, ako sa v nich cestujúci tlačia, sú to 9,5– a 10,5-metrové autobusy namiesto osemnásťmetrových vozidiel. Ako poslanec sa nepodpíšem pod nevhodnú štruktúru nákupu autobusov,“ povedal minulý týždeň Olekšák.

Urban pripomenul, že za návrhom o nákupe nových autobusov stojí. Podstatu podľa neho podnik postavil na tom, aby minimalizovali a nezaťažili rozpočet mesta. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal verí, že návrh na decembrovom rokovaní mestského parlamentu prejde a nechce špekulovať o tom, čo bude, ak návrh poslanci neschvália.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #požiar #MHD #autobusy #DPB