Ľudia opäť prespia na ulici, Noc vonku bude vo štvrtok

Akcia Noc vonku sa v Bratislave uskutoční aj tento rok, záujemcovia prespia na ulici a vyjadria tak podporu ľuďom, ktorí prišli o svoje domovy. Na bratislavskom Župnom námestí bude vo štvrtok 24. novembra od 23:00 už štvrtý ročník tohto podujatia. Za organizátorov o tom informoval Sergej Kára z občianskeho združenia (OZ) Vagus.

23.11.2016 16:24
debata (7)

Organizátori návštevníkom odporúčajú priniesť si teplé oblečenie a spacák, spať budú na kartónoch. Vstupenkou na Noc vonku sú trvanlivé potraviny a teplé oblečenie, ktoré dajú klientom OZ Vagus. O akcii má informácie aj mestská polícia.

Projekt organizujú OZ Vagus v spolupráci s Katedrou sociálnej práce na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a do jej prípravy zapojili aj študentov. „Verejné aktivity ako Noc vonku sú dôležitým nástrojom na vyjadrenie nespokojnosti so súčasným nastavením sociálneho systému a scitlivenie bežných ľudí voči bezdomovcov,” uvádza Sergej Kára z OZ Vagus.

„Zároveň si ľudia odnesú extrémnu osobnú skúsenosť so životom na ulici, ktorá poskytne nový rozmer ich vnímaniu ľudí bez domova,” dodáva Kára. Súčasťou akcie bude aj sprievodný program v klube Dunaj na Námestí SNP v Bratislave. Pre záujemcov od 19:30 pripravujú diskusiu, interaktívnu zónu aj koncert.

„Okrem odbornej diskusie na tému Koľko nás stojí bezdomovectvo budú môcť návštevníci zanechať odkaz ľuďom bez domova v interaktívnej zóne alebo si pohovoriť s klientmi OZ Vagus. Gauč príbehov určený na dialóg bude nainštalovaný na mieste spania,” približuje program Kára. Noc vonku 2016 finančne podporujú Slovenské elektrárne a Nadácia Pontis.

Podľa Káru počas minulých ročníkov prespalo na ulici v priemere osemdesiat až sto ľudí, minulý rok pre daždivé počasie podporilo bezdomovcov spánkom na ulici šesťdesiat ľudí. Na diskusie a sprievodný program chodí približne 150 ľudí.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #bezdomovci #Noc vonku