Bratislava zverejnila návrh rozpočtu na budúci rok

Hlavné mesto SR Bratislava chce v budúcom roku hospodáriť so sumou viac ako 339 miliónov eur. Vyplýva to z navrhovaného rozpočtu na rok 2017, o ktorom budú bratislavskí mestskí poslanci rokovať na decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Mesto sa chce v novom roku zamerať na rozvoj v oblasti cestnej a pešej infraštruktúry, rozširovať chcú aj cyklotrasy.

24.11.2016 15:58
debata (1)

Návrh rozpočtu predkladajú v súlade so zákonom o rozpočtových pravidlách ako vyrovnaný vo výške 339 143 936 eur vrátane finančných operácií. Bežné výdavky rozpočtu zameriavajú na výdavky spojené s opravami a údržbou cyklistických trás, čistenie komunikácií, opravy a úpravy dopravného značenia, informačné tabule, cyklostojany či úpravu priechodov na cyklotrasách.

Kapitálové výdavky zameriavajú na dobudovanie rozpracovanej cyklotrasy Starohájska i na nové cyklotrasy ako napríklad Alstrova na Peknej ceste a Rožňavská v úseku Tomášiková pri železničnom nadjazde. Peniaze budú aj na spracovanie projektových dokumentácií na nové cyklotrasy ako Rožňavská v úseku Železničný nadjazd – Zlaté piesky a Zlaté piesky – Vajnory, Mlynská dolina – Lesopark, Trnavská – Bajkalská a cyklotrasa Košická. Na výstavbu a údržbu cyklotrás navrhujú sumu 506 000 eur z programu Verejná infraštruktúra a ďalších 460 000 eur v programe Efektívna a transparentná samospráva. V tomto roku na rozvoj cyklotrás schválili 420 000 eur.

Na výstavbu a opravu cestnej a pešej infraštruktúry počítajú na radnici so sumou 14 022 000 eur. Tieto financie spájajú najmä s opravami miestnych komunikácií, s opravami zastávok mestskej hromadnej dopravy, chodníkov a priechodov pre chodcov. Do tejto sumy zahrnuli aj bežné výdavky spojené s opravami výtlkov, opravami dlažby, výmenou uličných vpustov a kanalizačných poklopov. Okrem výdavkov na komunikácie sú v návrhu aj výdavky spojené s inžinierskymi objektmi ako sú mosty, podchody a kolektory. Mesto chce napríklad zrekonštruovať podchod na Dolnozemskej a Rusovskej i revitalizovať eskalároty v podchode na Trnavskom mýte. V minulom roku na výstavbu a opravu cestnej infraštruktúry schválili 10 403 300 eur, návrh rozpočtu na nový rok tak predstavuje zvýšenie o 3 618 700 eur.

Návrh rozpočtu zverejňujú na webovej stránke hlavného mesta v sekcii Financie a dane. Až do predloženia návrhu na mestské zastupiteľstvo ho môžu ľudia pripomienkovať.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #rozpočet