Vírusová choroba vyvolala na trenčianskom gymnáziu paniku

Paniku na trenčianskom gymnáziu vyvolalo ľahko prenosné vírusové ochorenie, ktorého príznaky sa objavili asi u dvadsiatich žiakov. Doma však zostali desiatky gymnazistov, pretože sa obávajú, že by sa mohli v škole nakaziť.

24.11.2016 19:15
gymnázium, škola, gymnázium v Trenčíne, Foto: ,
Ľahko prenosné vírusové ochorenie vystrašilo časť trenčianskych gymnazistov a ich rodičov.
debata

Na internetovej stránke Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne je od pondelka oznam, v ktorom riaditeľ školy upozorňuje žiakov, že sa môže vyskytnúť ochorenie Coxcackie, a preto musia dodržiavať odporúčania hygienikov. Ochorenie HFMD (z anglických slov hand, foot and mouth disease, čiže ochorenie ruka, noha, ústa), ktoré sa objavilo na gymnáziu, vyvolávajú práve tieto vírusy.

Príznaky ochorenia HFMD postihlo predovšetkým žiakov jednej triedy. Sú to maturanti a riaditeľ školy predpokladá, že ochorenie sa mohlo medzi nimi rozšíriť počas stužkovej slávnosti, ktorú mali pred dvomi týždňami.

„Tam zrejme nedodržiavali všetky hygienické zásady. Minulý týždeň jeden žiak dostal ochorenie, ktoré sa prejavilo pľuzgierikmi, išiel k lekárovi a ten na základe symptómov diagnostikoval vírus Coxsackie. Žiak zverejnil svoju diagnózu na internete a počas tohto víkendu vznikla panika. Žiaci a ich rodičia sa naľakali, v pondelok som mal desiatky telefonátov od rodičov, čo sa deje, že nepošlú deti do školy, lebo majú strach,“ vraví Pavol Kováč, riaditeľ trenčianskeho gymnázia.

Škola má 800 žiakov, podľa riaditeľa bolo ochorenie diagnostikované približne u dvadsiatich. Desiatky ich však zostalo doma len zo strachu. Gymnázium sa obrátilo na Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne a jeho pokyny zverejnilo potom na svojej stránke aj v školskom rozhlase. V celej škole vydezinfikovali sociálne zariadenia, zábradlia aj kľučky na všetkých dverách. Na WC dali nové mydlá a jednorazové utierky.

„Nie je žiadny dôvod na paniku. Toto ochorenie diagnostikovali len podľa symptómov, výsledky laboratórnych vyšetrení ešte nie sú k dispozícii,“ dodal Pavol Kováč. O zbytočnej panike hovoria aj pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne.

Podľa Ľubomíry Slemenskej, zástupkyne regionálnej hygieničky ide o vírusové ochorenie, ktoré je ľahko prenosné, zvyčajne má nezávažný priebeh a spontánne ustúpi do 7 až 10 dní. Len výnimočne sa vyskytnú komplikácie, ktoré môžu postihnúť srdce alebo spôsobiť zápal mozgových blán či zápalové ochorenie mozgu.

Podľa vyjadrenia Úradu verejného zdravotníctva nebol v tomto roku hlásený do Epidemiologického informačného systému prenosných ochorení epdemický výskyt ochorenia HFMD. Martina Merková z Úradu verejného zdravotníctva však pripomína, že ochorenia môžu byť hlásené pod rôznymi diagnózami, a preto sa ich presný počet určuje ťažko. Výskyt je sporadický alebo len v malých epidémiách so sezónnosťou koncom leta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #vírus