Skupina poslancov podala podnet proti predaju PKO

Skupina bratislavských mestských poslancov podala na Generálnej prokuratúre v Bratislave podnet na protest prokurátora proti uzneseniu o predaji dvoch budov bratislavského Parku kultúry a oddychu (PKO).

10.12.2016 09:00
debata (1)

Mesto vlani predalo dve budovy PKO za jedno euro investorovi – spoločnosti Henbury Development. Poslanci sa domnievajú, že uznesenie bratislavského mestského zastupiteľstva z decembra minulého roka je nezákonné a žiadajú ho zrušiť. O podaní podnetu pred budovou Generálnej prokuratúry v Bratislave informovala skupina mestských poslancov na čele s Jánom Budajom.

„Podnetom chceme dosiahnuť, aby občania mohli pripomienkovať výstavbu na nábreží Dunaja,“ povedal Budaj. Kultúrny stánok na brehu Dunaja už rok nestojí. Spoločnosť Henbury Development ho zrovnala so zemou ešte na konci decembra minulého roka. Na jeho mieste má v budúcnosti vyrásť planetárium či mediatéka, ktoré tu má investor postaviť v rámci svojho developerského projektu. Úlohou investora je tiež vybudovať nové námestie, verejný priestor či zrevitalizovať nábrežnú promenádu.

Podľa názoru podávateľov bolo povinnosťou zastupiteľstva obstarať si úplné a objektívne informácie o hodnote budovy PKO, ako aj objektívnej hodnoty pohľadávok spoločnosti Henbury uplatňovaných voči mestu. Poslanci tiež tvrdia, že zastupiteľstvo vychádzalo pri prijatí napádaného uznesenia z neúplných informácií o stave súdnych konaní medzi Henbury a mestom.

„Domnievame sa, že bola porušená ústava, zákon o majetku obcí, zákon obecnom zriadení, obchodný zákonník i zákon o štátnej pomoci,“ vysvetľoval pred prokuratúrou starosta mestskej časti Bratislava-Vajnory a mestský poslanec Ján Mrva.

V podaní na prokuratúru poukazujú poslanci aj na to, že mesto sa v mimosúdnej dohode zaviazalo pod hrozbou zmluvných pokút k súčinnosti pri vydávaní rozhodnutí i záväzných stanovísk k projektu či k tomu, že nebude organizovať verejnú diskusiu. Podávatelia pripomínajú, že vlani v decembri počas niekoľkohodinového rokovania dostali materiál na stôl na poslednú chvíľu a nemali čas si ho preštudovať. Tvrdia, že radnica takto postupovala zámerne.

Hovorkyňa hlavného mesta SR Bratislavy Ivana Skokanová uviedla, že podľa dohody mal investor najskôr opraviť existujúcu promenádu v dĺžke od River Park I po Most Lafranconi, čo sa aj stalo, a do troch rokov vybuduje v tomto priestore novú promenádu. Promenáda bude zahŕňať plochy a chodníky, zeleň a parkovú úpravu, verejné osvetlenie, inžinierske siete, mobiliár i planetárium.

Ako ďalej pripomenula, mestské zastupiteľstvo hlavného mesta SR Bratislavy 10. decembra 2015 schválilo podmienky mimosúdnej dohody, ktorou uzavrelo dlhoročný spor Hlavného mesta Slovenskej republiky a investora Henbury Development o budúcu podobu územia bývalého Parku kultúry a oddychu.

„Investora dohoda s mestom zaviazala vziať späť všetky žaloby a podať súdu návrh na zastavenie všetkých konaní, ktoré inicioval voči mestu. Mimosúdna dohoda tak mala za cieľ zbaviť Bratislavčanov dlhoročnej traumy z chátrajúceho nábrežia a uzavrieť súdne spory, predstavujúce likvidačnú hrozbu pre mesto,“ zhrnula Skokanová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #PKO