Ľudia na protest zablokovali hlavný ťah Prešova

Zhruba stovka Prešovčanov nespokojných s neriešením dopravnej situácie v meste popoludní na zhruba 15 minút zablokovala chodením cez priechod pre chodcov dopravu na Levočskej ulici, ktorá je jedným z hlavných ťahov mestom. Snažili sa tak poukázať na neúnosné dopravné kolapsy a zlú dopravnú situáciu Prešova.

21.12.2016 18:04
PREšOV: Zhromaždenie za výstavbu obchvatu Foto: ,
Obyvatelia Prešova počas zhromaždenia občanov s výzvou vláde o výstavbe západného a severného obchvatu Prešova.
debata (42)

Protestné zhromaždenie pripravila iniciatíva Lepší Prešov, ktorá zároveň adresovala výzvu vláde SR. V nej žiadajú, aby bezodkladne určila termín výstavby západného a severného obchvatu mesta a garantovala ich ukončenie do konca roka 2019, resp. 2021.

„Ak vláda na výzvu zhromaždenia občanov mesta Prešov a jeho okolia nebude reagovať v lehote do 30 dní, budeme nútení blokáciu niektorého úseku hlavnej cesty zopakovať so stupňovaním dĺžky intervalu,“ píše sa vo výzve, ktorú iniciatíva adresuje vláde v priebehu najbližších dní. Pripomína v nej tiež, že Prešov je jediným krajským mestom, ktoré nemá žiaden vnútorný, ani vonkajší obchvat. Je pritom križovatkou ciest medzinárodného významu do okolitých krajín.

Blokovanie dopravy na Levočskej ulici v Prešove... Foto: SITA, Viktor Zamborský
PREšOV: Zhromaždenie za výstavbu obchvatu Blokovanie dopravy na Levočskej ulici v Prešove počas zhromaždenia občanov s výzvou vláde o výstavbe západného a severného obchvatu Prešova.

Ako povedal jeden z organizátorov protestu Jozef Baran, keďže iniciátori akcie nevideli iné spôsoby, ako ovplyvniť začatie výstavby obchvatov, pristúpili ku krajne nevyhnutnému riešeniu, ktoré má byť ukážkou vzdoru občanov k neriešeniu tejto otázky. „Vidíme v tom reálnu možnosť, ako si niekto všimne problémy Prešova. Verím, že to účastníci cestnej premávky pochopia,“ povedal Baran. Iniciátori ľuďom rozdávali letáky a sprievodné listy s výzvou a zdôvodnením, prečo sa rozhodli dočasne zablokovať dopravu.

Dopravná zápcha na Levočskej ulici v Prešove... Foto: SITA, Viktor Zamborský
PREšOV: Zhromaždenie za výstavbu obchvatu Dopravná zápcha na Levočskej ulici v Prešove počas zhromaždenia občanov s výzvou vláde o výstavbe západného a severného obchvatu Prešova.

Protestujúcich prišla podporiť aj primátorka mesta Andrea Turčanová. „Myslím si, že keby sa občania zmobilizovali oveľa skôr, nestáli by sme pred otázkou, či bude vôbec D1-ka a R4-ka, ale videli by sme reálne rozbehnuté stavby a bavili sa o termíne kolaudácie,“ povedala primátorka. K spôsobu protestu formou blokácie uviedla, že iniciátori zrejme inšpiráciu čerpali v iných slovenských mestách, v ktorých to pomohlo, ako bola napríklad Šaľa.

Dodala, že od posledného rokovania s ministrom dopravy na Úrade Prešovského samosprávneho kraja nemá o výstavbe obchvatov žiadne nové informácie. „Minister vtedy tvrdil, že sa veci preveria a verí tomu, že sa na jar začne stavať D1-ka. Zatiaľ som teda aj ja optimistka, aj keď začínam byť aj trochu realistická pri týchto sľuboch našich vládnych predstaviteľov, lebo väčšina z nich sa zatiaľ nedodržala,“ povedala Turčanová.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #protest #Pršov