Univerzitu po požiari opravia do dvoch rokov

Rekonštrukčné práce na budove Prírodovedeckej fakulty Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach, ktorú začiatkom decembra zachvátil požiar, by mali byť skončené do dvoch rokov. Predpokladá to rektor univerzity Pavol Sovák. Práce v poškodenej časti budovy sa už začali, zhorená strecha by mala byť provizórne zakrytá do troch týždňov.

22.12.2016 14:00
Prírodovedecká fakulta Univerzity P. J.... Foto: ,
Zhorenú strechu univerzity v Košiciach už začali sanovať.
debata

Stav núdze. Tak charakterizuje vedenie školy následky požiaru strechy aj vnútorného vybavenia. Prvý šok už však podľa rektora pominul a škola zabezpečila účinné opatrenia, aby poškodená budova neohrozovala verejnosť. Opravu bude mať na starosti spoločnosť SANAC.

Projektový manažér spoločnosti Richard Balciar vysvetlil, že už začali proces sušenia budovy i vypratávanie sutín zo strechy. „Proces sušenia bude prebiehať 30 až 40 dní. Pritom robíme sondy, aby sme zistili presný rozsah poškodenia. Do jedného týždňa chceme strechu zakryť provizórne plachtou, do troch týždňoch potom chceme strechu provizórne zakryť,“ uviedol Balciar.

Rektor Sovák konštatoval, že stále nepoznajú príčinu požiaru, tá je predmetom vyšetrovania. Predpokladá sa, že požiar mohol spôsobiť skrat v elektrických rozvodoch. Na nešťastie, ktoré paralyzovalo viacero katedier Prírodovedeckej fakulty, reagovala vláda.

Škole poskytne bezúročnú pôžičku 3 milióny eur, rezort školstva dá dotáciu vo výške 800-tisíc eur. Rektor Sovák poznamenal, že pôžička vlády už nabehla na účet školy minulý týždeň, tento utorok podpísali s rezortom školstva zmluvu o poskytnutí dotácie na riešenie havarijnej situácie.

Dianie na fakulte nie je ľahostajné ani širokej verejnosti či bývalým študentom. Tí organizujú zbierku, ktorá sa použije hlavne na obnovu chemických laboratórií pre študentov. Za desať dní boli na obnovu ústavu chemických vied fakulty poskytnuté dary od 258 ľudí a od troch právnických osôb vo výške takmer 17 500 eur.

O náhrade a výške škôd sa stále rokuje s poisťovňami, odhadujú sa na 3,8 milióna eur. Sovák predpokladá, že rekonštrukčné práce by mali zvládnuť z financií, ktoré dostali od vlády, resp. ministerstva školstva.

Okrem strechy požiar a jeho následná likvidácia spôsobili škody v štyroch posluchárňach, v siedmich výučbových a jedenástich výskumných laboratóriách, ako aj v kancelárskych priestoroch. Ujma na prístrojoch a počítačoch sa zisťuje. Rovnako sú znehodnotené okná, podlahy či ventilačný systém.

Rektor podotkol, že požiar našťastie nezničil dva najdrahšie prístroje, spektrofotometre, ktoré sa nachádzali v miestnosti nukleárno-magnetickej rezonancie. Dlhší čas sa však nebudú môcť využívať. „Ešte nebol čas na zistenie funkčnosti viacerých ďalších prístrojov, no potešiteľné je, že sa podarilo zachrániť osobné dáta z počítačov,“ zdôraznil Sovák.

Vedecko-výskumné laboratóriá Ústavu chemických vied však bude ťažké sprevádzkovať. Vedecká infraštruktúra a laboratórna technika sa vysťahovali a uskladnili v náhradných priestoroch. V poškodenej časti budovy malo svoje pracovisko 21 zamestnancov a 15 doktorandov. Laboratóriá využívalo 296 študentov bakalárskeho a magisterského štúdia chémie a učiteľstva chémie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Univerzita Pavla Jozefa Šafárika