Vianočný stromček možno vyzdobiť aj cestovinami

Trubičky, špirálky, mašličky, závity... Cestoviny sú na jedenie, ale ich rôzne druhy a tvary sa dajú využiť aj inak. Napríklad na výrobu vianočných ozdôb. Presne na to ich totiž používa Ivana Kandráčová zo Sabinova. Pod jej šikovnými prstami sa cestoviny menia na vianočné stromčeky, adventné vence, vianočné gule i hviezdy. Hotové výrobky sa u nej nestihnú ohriať. Usmievavá Sabinovčanka ich nepredáva, ale dáva priateľom a známym.

24.12.2016 10:00
vianoce, vianočná výzdoba, vianočné ozdoby z... Foto:
Tieto vianočné ozdoby z cestovín vyrobila Ivana Kandráčová narýchlo cez posledný víkend pred Vianocami.
debata (2)

Pani Ivana je podľa vlastných slov tvorivý typ. Vie vyrobiť populárne torty z plienok, ale vdychuje život aj mnohorakým ďalším dekoráciám rôznych tvarov. K vianočným ozdobám z cestovín sa dostala tak trochu náhodou.

„Pracujem v podateľni Prešovského samosprávneho kraja. Každý rok pred Vianocami tu bývajú vianočné trhy a asi pred piatimi rokmi som na nich uvidela výrobok z cestovín. Okamžite ma to zaujalo a ešte v ten večer som sa pokúsila niečo vyrobiť z cestovín aj ja. Podarilo sa. Odvtedy sú cestoviny mojím prirodzeným materiálom, slúžiacim na výrobu vianočných ozdôb,“ prezrádza pani Kandráčová.

Keď chce vyrobiť ozdobu, okrem cestovín potrebuje výkresy, polystyrénové gule či hviezdy, koráliky, dekoračný sprej a tepelnú pištoľ so silikónovými náplňami. Cestoviny najskôr na papierový či polystyrénový podklad nalepí, vyzdobí korálikmi a hviezdičkami a dielo dokončí dekoratívnym sprejom.

Výroba jedného stromčeka vysokého asi tridsať centimetrov jej zaberie aj tri hodiny. Závisí od veľkosti cestovín a dĺžky tuhnutia silikónu. Niekedy experimentuje a namiesto cestovín používa pistácie.

Absolventka strednej odbornej školy obchodu a služieb, ktorá študuje tretí rok diaľkovo odbor sociálna práca, však na výrobu ozdôb doma nie je sama. Do práce zapája aj manžela, 21-ročného syna a 16-ročnú dcéru. Dokonca aj svoju mamu, ktorá s nimi žije v jednej domácnosti.

Pod jej šikovnými prstami sa cestoviny menia na... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Ivana Kandráčová, vianočné stromčeky z cestovín, Pod jej šikovnými prstami sa cestoviny menia na vianočné stromčeky.

„U nás sa skoro nič nevyhadzuje. Čokoľvek, čo sa dá využiť na výrobu nejakých ozdôb, odkladáme,“ prízvukuje tvorivá Sabinovčanka. Priznáva, že cestoviny nepoužíva len na výrobu vianočných, ale aj veľkonočných ozdôb. Vencov, vajíčok, dokonca aj zajačikov. Kto by však predpokladal, že u Kandráčovcov v Sabinove je dom plný výrobkov z cestovín, mýlil by sa. Pani Ivana hovorí, že doma nemajú skoro nič. Všetko rozdá. Napriek tomu, že cestoviny niečo stoja, podobne ako aj iné suroviny, ktoré na výrobu ozdôb kupuje.

Vianočné ozdoby z cestovín pani Kandráčovej nezdobia vo vianočnom čase len slovenské domácnosti. Cez známych už skrášľujú Vianoce aj ľuďom v zahraničí. Dostali sa do Česka aj do Anglicka. Bude ich pani Ivana vyrábať aj ďalej ? Neomrzeli ju?

„Určite nie. Vyrábam ich rada a s láskou. A snažím sa, aby bol každý výrobok iný. Inšpirácie hľadám vo svojej hlave,“ dodáva. Výrobu ozdôb považuje za svoju najväčšiu záľubu. No pritom nezabúda zdôrazniť, že prioritou jej života je jej rodina a v súčasnosti aj škola, ktorú chce úspešne dokončiť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #vianočné ozdoby