SHMÚ: Na horách hrozí silný vietor a na východe poľadovica

Pred silným vetrom v horách a poľadovicou v niektorých častiach východného Slovenska varuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). SHMÚ vydal od nedele až do štvrtka 29. decembra výstrahu prvého stupňa pred silným vetrom v severných okresoch Banskobystrického kraja a pre časť okresov v Žilinskom kraji.

25.12.2016 13:48
debata

Konkrétne ide o okresy Banská Bystrica, Brezno, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Ružomberok, Tvrdošín a Žilina. Výstraha najnižšieho, 1. stupňa pred vetrom sa týka aj okresu Poprad v Prešovskom kraji.

SHMÚ upozorňuje, že v horských oblastiach nad 1 000 a 1 500 metrov nad morom môže vietor miestami v nárazoch dosahovať rýchlosť 26 až 32 metrov za sekundu, čo je 90 až 115 kilometrov za hodinu. Zároveň sa pre všetky horské oblasti zvyšuje výstraha pred vetrom na utorok 27. decembra a stredu 28. decembra na 2. stupeň.

V polohách nad 1 500 metrov sa totiž miestami očakáva silný vietor, ktorý dosiahne krátkodobo, v nárazoch rýchlosť 32 až 39 m/s (115 až 140 km/h). Takýto nadpriemerne silný vietor je nebezpečný pre ľudské aktivity a je vysoká pravdepodobnosť, že spôsobí škody. V utorok a stredu sa rozfúka nielen na horách, ale so silným vetrom treba počítať na celom Slovensku.

Poľadovica od nedeľného večera až do pondelkového predpoludnia hrozí v troch okresoch Košického kraja a pozor by si mali dať chodci a vodiči aj v šiestich okresoch Prešovského kraja. Cesty a chodníky sa môžu šmýkať konkrétne v okresoch – Gelnica, Košice a Košice okolie, tiež v okrese Bardejov, Prešov, Sabinov, Stropkov, Svidník a Vranov nad Topľou.

V pondelok 26. decembra sa výstraha pre poľadovicu 1. stupňa rozšíri na všetky okresy Košického a Prešovského kraja, s výnimkou okresov – Rožňava, Spišská Nová Ves, Poprad, Kežmarok, Levoča a Stará Ľubovňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #varovanie #poľadovica #silný vietor