Bratislavčania môžu do konca januára rozhodnúť o využití 50-tisíc eur

Bratislavčania môžu do konca januára hlasovať o využití 50-tisíc eur z Občianskeho rozpočtu pre projekty v kategóriách životné prostredie, doprava, cesty, chodníky a cyklochodníky, kultúra a šport a sociálne veci.

03.01.2017 12:43
debata (1)

Urobiť tak môžu na internetovej stránke mesta alebo osobne na prízemí bratislavského magistrátu. Peniaze pre Občiansky rozpočet sú vyčlenené v rozpočte hlavného mesta, ktorý schválili mestskí poslanci ešte koncom roka 2016. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Podľa námestníčky primátora Bratislavy Ivety Plšekovej aj tento rok mesto poskytne možnosť občanom, aby rozhodli o využití časti peňazí z mestského rozpočtu. „Každý rok sa snažíme koncept Občianskeho rozpočtu zlepšovať a upravovať tak, aby si občania mohli vyberať z takých projektov, ktoré sa dajú uskutočniť,“ povedala Plšeková.

Na internetovej stránke hlavného mesta nájdu ľudia formulár s jednotlivými projektmi. „Občania musia pri hlasovaní vybrať jeden projekt z každej oblasti, každý hlasujúci tak udelí štyri hlasy. Po vyhodnotení výsledkov hlasovania, ktoré sa skončí 31. januára, začne magistrát s prípravou vykonania víťazných projektov,“ doplnila Plšeková. Z každej kategórie urobí mesto jeden projekt, ktorý získa najviac hlasov. Medzi štyri víťazné projekty sa rozdelí spomínaných 50-tisíc eur. Elektronický hlasovací formulár je dostupný na adrese www.bratislava.sk/…rmulare2.asp.

Finálne projekty na hlasovanie vzišli z občianskych podnetov, ktoré Bratislavčania posielali v roku 2016 do Burzy nápadov. Na základe výzvy magistrátu zaslali elektronickou poštou 29 návrhov pre Občiansky rozpočet na rok 2017. Všetky podnety boli posúdené z hľadiska ich možnosti vykonania mestom, čiže také, ktoré môže mesto urobiť v rámci svojich kompetencií a v rámci vyčlenených peňazí. Takýchto projektov je 15, medzi nimi je napríklad revitalizácia a ošetrenie zelene na Šancovej ulici pri budove YMCA, vytvorenie označenej plochy pre psov na Námestí slobody, oprava chodníka pri ceste II. triedy v mestskej časti Bratislava – Rača, uľahčiť vstup na ostrovček na Krížnej ulici pre mamičky s kočíkmi, starších a menej mobilných občanov, sprístupnenie Čitárne u Červeného raka vozíčkarom, vytvorenie malého fit parku v mestskej časti Bratislava – Vrakuňa či zriadenie seniorskej olympiády.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #projekty #bratislavský magistrát #občiansky rozpočet