Oddych, pestovanie aj učenie. Vznikne prvá univerzitná komunitná záhrada

Oplotený pozemok priamo za budovou Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského v Bratislave vyzerá už na prvý pohľad dlhšie nevyužívaný. Stromy a kríky rastú takpovediac nadivoko. Po niekdajšom záhradníctve tu zostali miesta pre záhony alebo kvetináče a maličký domček, ktorý zrejme slúžil ako predajňa. Už onedlho však toto spustnuté miesto ožije, práve vďaka škole, ku ktorej prilieha. Vznikne tu prvá univerzitná komunitná záhrada na Slovensku.

09.01.2017 15:00
komunitná záhrada Foto: , ,
Komunitná záhrada vznikne za budovou Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK v Bratislave.
debata

V komunitných záhradách si skupiny ľudí pestujú vlastné ovocie, zeleninu, bylinky alebo kvety a vytvárajú miesto na oddych. Budujú a upevňujú si tu vzťahy a ohľaduplnosť k životnému prostrediu. Záhrada, ktorú zriadi univerzita, bude navyše spojená aj s výučbou a určená hlavne pre študentov a zamestnancov susediacej fakulty. Už aj jej tvorba bude súčasťou kurzu komunitnej psychológie, ktorú ponúka univerzita svojim študentom v letnom semestri.

Nápad vytvoriť komunitnú záhradu vznikol pred vyše dvoma rokmi na konferencii Komunitná psychológia na Slovensku. Jej hosťom bola aj permakultúrna dizajnérka Patrícia Černáková, ktorá prednášala o tom, ako robí záhrady. „My máme ústav aplikovanej psychológie v budove umiestnený tak, že jeho okná smerujú akurát do spustnutého záhradníctva. Takže sa jedno s druhým prepojilo a rozhodli sme sa, že zrealizujeme podobný projekt v rámci fakulty,“ hovorí autorka projektu Júlia Kanovská Halamová z Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského.

Fakulta musela najprv riešiť problém vlastníctva pozemku. Bolo nevyrovnané ešte z minulosti, pred fakultou Univerzity Komenského tu sídlilo niekoľko iných škôl. Dnes sú právne veci uzavreté a na rade je príprava samotnej záhrady. „Momentálne je projekt v štádiu identifikácie potrieb, pretože chceme, aby to bolo šité na mieru zamestnancov aj študentov. Majú k dispozícii online dotazník a na základe údajov z neho budeme postupovať tak, aby to bolo miesto pre všetkých,“ vysvetlila Kanovská Halamová.

Budovanie záhrady bude priebežné. Dňa 20. februára sa začína letný semester a v rámci neho seminár komunitnej psychológie, kde sa budú študenti učiť, ako robiť komunitné záhrady a popri tom budú fakultnú záhradu spoluvytvárať. Podľa plánov a priebežných názorov z dotazníkov by záhradu mala tvoriť časť slúžiaca na oddych a relax, potom priestor na rôzne spoločné aktivity s altánkom, v ktorom sa pri peknom počasí bude učiť. Zároveň tam môže byť aj letné kino, koncerty, výstavy a podobne, posledný diel záhrady bude slúžiť na pestovanie plodín. Projekt bude financovaný z viacerých grantov, nosnou časťou však bude dobrovoľnícka prá­ca.

„Zatiaľ nevieme, ako to bude s prístupom verejnosti, či bude otvorené nastálo, takéto praktické záležitosti musíme ešte doriešiť,“ doplnila Kanovská Halamová. Pozemok je podľa jej slov pomerne veľký, takže záhrada sa bude robiť skôr po sektoroch. Ukazuje sa, že najlepšie by bolo najprv urobiť altánok s oddychovou zónou. Prvé reakcie na projekt sú podľa jeho autorky pozitívne, veľa ľudí z fakulty už vyplnilo aj dotazník.

Záhradu podporuje aj rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta, a nielen preto, že sám je botanik. "Takéto spoločné dielo dáva užitočným a príťažlivým spôsobom možnosť zušľachtenia nášho pracovného, študijného i životného prostredia, ale poskytuje aj priestor na živú bezprostrednú komunikáciu a spoločné i spoločenské aktivity, ktorých v dobe populárneho trávenia času na internete a sociálnych sieťach nikdy nie je dosť,“ uviedol Mičieta. Ako doplnil, bude rád, ak sa tento pozitívny príklad stane úspešnou premiérou a motiváciou pre ďalšie univerzitné, ale aj mimouniverzitné kolektívy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Univerzita Komenského #komunitné záhrady