Sneženie komplikuje dopravu vo viacerých regiónoch Slovenska

Sneženie komplikuje dopravu v Košiciach, Banskej Bystrici aj Nitre. Cestári pri Humennom vyhlásili prvý situačný stupeň. Polícia vodičov upozorňuje, aby prispôsobili jazdu podmienkam na ceste.

13.01.2017 10:19 , aktualizované: 16:07
počasie, sneženie, kalamita Foto: ,
Sneh robí problémy najmä vodičom.
debata (2)

V okolí Prešova stále sneží, neďaleko Sniny sa prepadla strecha školy

Sneženie ustalo smerom od Popradu na Prešov. Od krajského mesta smerom na východ až k Ubli však naďalej sneží. Práve v obci v okrese Snina sa pod ťarchou snehu prepadla strecha miestnej základnej školy. Ako agentúru SITA informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, na mieste zasahuje šesť príslušníkov s dvoma kusmi techniky. Pracujú na prekrytí budovy veľkoplošnými plachtami, aby ju zabezpečili proti sneženiu. V objekte sa pri páde strechy nikto nenachádzal.

Podľa informácií Jaroslava Štofku z dispečingu Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja, v neďalekom Stakčíne je kritická situácia na ceste a okolie Stakčínskej priehrady je pre veľkú vrstvu snehu prejazdné len so snehovými reťazami. Problémy so snehovými jazykmi, ktoré vznikli na Pustom poli za Lipanmi sa už cestárom podarilo odstrániť, keďže ustal vietor a cestu sa podarilo sprejazdniť. Naďalej platí prvý situačný stupeň v oblasti Humenné, ktorý je od rána vydaný pre okresy Humenné, Medzilaborce a Snina.

Mimoriadne opatrenia v Banskej Bystrici

Polícia v Banskobystrickom kraji prijala v súvislosti s hustým snežením mimoriadne opatrenia. Ako informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová, až do odvolania budú uzatvorené hraničné priechody s Maďarskom pre nákladnú dopravu. Pre kamióny sú totiž uzavreté horské priechody. Situácia sa však stále mení.

Polícia vodičov upozorňuje, aby jazdili opatrne. Aj keď sú cesty priebežne upravované, vodičom odporúčajú, aby zvážili cestu autom, prípadne zvolili iný spôsob prepravy.

Cestári pri Humennom vyhlásili prvý situačný stupeň

Prešovskí cestári na komunikáciách v oblasti Humenného vyhlásili mimoriadnu situáciu pre silný vietor, tvorenie závejov a stále sneženie. Platí pre okresy Humenné, Medzilaborce a Snina.

Najhoršia situácia je podľa humenského oblastného riaditeľa Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SaÚC PSK) Vasila Guzana za obcou Kamenica n/Cirochou (okres Humenné) smerom na Sninu, zhruba 300-metrový úsek neustále zafúkava. Policajti tu preto zastavili dopravu a cestári záveje odstraňujú. Sneh na cesty nafúkava aj na ďalších úsekoch.

„Robíme čo sa dá, všetky autá sú v teréne. Sťahujeme aj ľudí k traktorom,“ uviedol Guzan. K dispozícii majú šesť sypačov a dva traktory. Ako dodal dispečer SaÚC PSK Jaroslav Štofko, na ostatných cestách sa momentálne nachádza vrstva kašovitého, posypaného snehu.

V Košiciach mešká MHD

Vytrvalé sneženie v Košiciach spôsobuje problémy v mestskej hromadnej doprave. Ako informovala hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice Michaela Karaffová, ráno jazdila MHD bez väčších problémov, no okolo 6:30 sa situácia začala komplikovať a stále sa zhoršuje. „Už viac ako hodinu máme zablokovanú linku 33 na Zelenom dvore aj autobusy na Vojenskej ulici, momentálne je neprejazdný smer na Sídlisko Dargovských hrdinov od obchodného domu Mier.

Zhoršenú situáciu hlási aj sídlisko nad Jazerom,“ uviedla Karaffová. Podľa Karaffovej momentálne jazdí mestská hromadná doprava s meškaním 10 – 20 minút vrátane električkovej dopravy, ktorá má problémy so zasneženými výhybkami. „Keďže stále husto sneží, dá sa predpokladať, že situácia sa bude naďalej zhoršovať,“ povedala Karaffová.

V Nitre zatiaľ iba škodové udalosti

Dopravu v Nitrianskom kraji komplikuje sneženie, silný vietor a námraza. Zvýšený počet dopravných nehôd však polícia neeviduje. Ako informovala nitrianska policajná hovorkyňa Renáta Čuháková, od rána bolo v kraji šesť škodových udalostí. Vodiči musia jazdiť opatrne a prispôsobiť jazdu poveternostným podmienkam a stavu vozovky. „V teréne máme všetky dostupné mechanizmy. Cesty v okrese Nitra sú zjazdné,“ uviedol vedúci nitrianskeho strediska Regionálnej správy a údržby ciest Nitra Ľubomír Andrášik.

Na Zemplíne vyhlásili prvý kalamitný stupeň

Pre pretrvávajúce intenzívne sneženie vyhlásili v piatok o 11:00 prvý kalamitný stupeň na cestách v okresoch Michalovce a Sobrance. Informovala o tom hovorkyňa KSK Zuzana Bobríková. Doložila, že prvý kalamitný stupeň bude vyhlásený aj pre okres Trebišov, v okrese Rožňava ho vyhlásili už o ôsmej ráno.

„Prvý situačný stupeň znamená zmenu režimu údržby tak, že prioritne sú udržiavané hlavné ťahy, aby na cestách I. triedy hrúbka snehu neprevyšovala 3 cm a na cestách II. triedy 10 cm, na cestách III. triedy je udržiavaný prejazdný jeden jazdný pruh,“ informovala Bobríková. Do zimnej údržby sú zapojení vodiči, obsluha mechanizmov, dispečeri a vedúci stredísk.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Košice #Nitra #sneženie