Vo februári chcú začať stavať náhradné byty v Dúbravke

Hlavné mesto SR Bratislava chce v druhej polovici februára začať s výstavbou 68 náhradných nájomných bytov v lokalite Pri kríži v bratislavskej Dúbravke, mestská časť však toto riešene považuje za nešťastné a predčasné.

23.01.2017 11:36
zápach, Dúbravka, Karlova Ves Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Mesto do konca minulého roka náhradné nájomné bývanie pre 580 žiadateľov zabezpečiť nestihlo, v mestskej časti Bratislava – Dúbravka aj napriek stavebnému povoleniu vlani stavať nezačali. Podľa uznesenia bratislavského mestského zastupiteľstva odložiť práce na dome v Dúbravke so 68 bytmi mali dovtedy, kým nevyriešia situáciu s parkovacími miestami, ktoré v súčasnosti využívajú obyvatelia na tých miestach, na ktorých má byť bytový dom.

Dúbravke sa výstavba nepáči

Ako vo svojom stanovisku uvádza mestská časť Bratislava-Dúbravka, v utorok sa stretli dúbravský starosta Martin Zaťovič a zástupca starostu mestskej časti Bratislava-Dúbravka s primátorom hlavného mesta SR Bratislavy Ivom Nesrovnalom, kde im primátor predstavil vizualizáciu. Mesto má okrem bytov postaviť pre obyvateľov aj parkovisko a park.

„Na stretnutí sa dohodli, že pred spustením stavebných prác sa stretne primátor s Dúbravčanmi, ktorých sa výstavba dotýka, kde im celú situáciu vysvetlí a oboznámi ich aj s vybudovaním nových parkovacích miest a oddychovej zóny,“ pripomína mestská časť a dodáva, že keďže žiadne stretnutie s občanmi nebolo, vyjadrenie magistrátu o začiatku výstavby sa im nepáči.

„Mestská časť bude trvať na tom, aby pred spustením výstavby náhradných nájomných bytov naplnili uznesenie mestského zastupiteľstva, vrátane naplnenia dohody s primátorom o stretnutí s Dúbravčanmi,“ ukončila mestská časť s tým, že o začiatku výstavby bytov v Dúbravke sa samospráva dozvedela od novinárov.

Byty postaví Metrostav

Magistrát v tlačovej správe uvádza, že k bytovému domu bude patriť 85 parkovacích miest a pre občanov, ktorí žijú v okolí výstavby, mesto dobuduje ďalších 96 parkovacích miest. V tomto roku mesto vyčlenilo na vybudovanie parkoviska s rozlohou 3 854 štvorcových metrov 400-tisíc eur. Park bude mať rozlohu približne 4 915 štvorcových metrov a na jeho výstavbu v tomto roku vyčlenili 200-tisíc eur. Na otázku, kedy chcú s výstavbou parkoviska i parku začať, bratislavský magistrát odpovedal, že to bude hneď, ako budú mať právoplatné stavebné povolenie.

Byty bude stavať spoločnosť Metrostav Slovakia a.s., s ktorou hlavné mesto podpísalo zmluvu. Bývanie pre ľudí by mali postaviť do 295 dní od prevzatia staveniska. Celková cena výstavby je 4 739 794 eur s DPH. Hlavné mesto SR Bratislava bolo podľa zákona, ktorý NR SR prijala v roku 2011, povinné zabezpečiť k 1. januáru 2017 náhradné bývanie pre ľudí, ktorí sú zapísaní v príslušných zoznamoch. Ľudia však podľa primátora nie sú ohrození tým, že ich zo súčasných bytov po novom roku niekto vyhodí. Reštituent má zákonnú povinnosť akceptovať nájomníkov bytov aj po 1. januári nového roka, až dovtedy, kým budú mať náhradný byt.

Magistrát doplatí nájomné

Pre nezabezpečenie bývania pre žiadateľov bude mesto doplácať rozdiel medzi trhovým a regulovaným nájomným reštituentom, v rozpočte na ďalší rok na preplácanie rozdielu medzi trhovým a regulovaným nájomným podľa hovorkyne Bratislavy Ivany Skokanovej vyčlenili tri milióny eur.

Do budúcna sú pre nájomné byty ďalšími bratislavskými lokalitami Na Vrátkach v Dúbravke (116 bytov) a hovorí sa aj o petržalských lokalitách Mamateyova (75 bytov) a Haanova (112 bytov). Päť bytov by mohlo byť v Ružinove v lokalite Borodáčova a sedemnásť v lokalite Istrijská v Devínskej Novej Vsi. Spolu je to 393 bytov, ostatné by mohli byť napríklad v Čunove, v Záhorskej Bystrici i na ďalších miestach v Petržalke a v Ružinove, pre výstavbu by však potrebovali zmeniť územný plán. Stavať byty môže mesto Bratislava len na vlastných pozemkoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Dúbravka #náhradné nájomné byty