Tisíce husí križujú nad Bratislavou, pasú sa na Záhorí

Bratislavčania môžu v posledných týždňoch pozorovať tisíce divých husí, ktoré prelietavajú ponad mesto. Ako na svojej facebookovej stránke informuje organizácia SOS/BirdLife Slovensko, počas takejto silnej zimy je to normálny úkaz.

25.01.2017 16:43
debata (13)

„V takejto zime je to bežné a kým sa neoteplí, oplatí sa všetkým v Bratislave po svitaní a pred súmrakom zdvihnúť hlavy k nebu," píše organizácia. Husi podľa nej nocujú pri Dunaji pod Rusovcami a pri Čunove a ráno letia ponad Petržalku, Staré Mesto, Karlovu Ves a Dúbravku na Záhorie, kde nachádzajú na pastviny. „Večer sa tou istou trasou vracajú, pričom ich prezradí hlasný gagot a formácie tvaru V. Každodenne tak ponad Bratislavu prelietavajú tisícky husí," vysvetľuje SOS/BirdLife Slovensko.

Na pozorovanie zimujúcich husí odporúča organizácia pozorovateľňu pri Čunove, ktorú tam koncom roku 2016 postavila Štátna ochrana prírody SR. „Je odtiaľ skvelý výhľad na celú časť Hrušovskej zdrže pri Čunove a aj veľkú časť zdrže pri Kalinkove a Hamuliakove," pozýva SOS/BirdLife Slovensko tých, ktorí majú záujem o pozorovanie vtáctva.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #divé husi