Poslanci prijali petíciu Bratislavčanov proti hazardu

Bratislavskí mestskí poslanci prijali predloženú petíciu obyvateľov Bratislavy pod názvom Petícia za Bratislavu bez hazardných hier. Zároveň odsúhlasili na štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva proces prípravy Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zákaze umiestnenia herní vo všetkých budovách uvedených v zákone o hazardných hrách.

27.01.2017 16:00
debata (1)

Podľa primátora Bratislavy Iva Nesrovnala tretina obyvateľov Bratislavy povedala hazardu v meste jasné nie. Uviedol tiež, že petícia prešla riadnou kontrolou a posudzovala sa aj podľa petičného zákona. Viacerí mestskí poslanci sa zároveň v diskusii vyjadrili, že cieľom petície je podľa nich obmedziť gamblerstvo v hlavnom meste a že prijaté VZN by výrazne napomohlo prevencii hazardu v Bratislave.

V predloženom materiáli o zákaze hazardných hier na území Bratislavy je uvedené, že podpísaní podporovatelia petície žiadajú mestské zastupiteľstvo, aby prijalo VZN, ktoré ustanoví, že hazardné hry podľa zákona o hazardných hrách nie je možné prevádzkovať na území hlavného mesta. Prijatým VZN by tak nebolo možné umiestniť herňu v hoteloch, moteloch a penziónoch, ďalej v budovách pre obchod a služby, v budovách pre kultúru a na verejnú zábavu a v bytových domoch.

Petičnému výboru sa podarilo vyzbierať 136 139 podpisov Bratislavčanov na 8 018 hárkoch. Hárky s podpismi výbor na bratislavský magistrát odovzdal 29. júna na poslednom mestskom zastupiteľstve pred letnými prázdninami. Cieľom petície, ktorú spustilo hlavné mesto spolu s bratislavskými mestskými časťami, je zakázať hazardné hry na území Bratislavy a dosiahnuť, aby si mohli samosprávy regulovať hazard na svojom území.

Dominika Lukáčová z Asociácie zábavy a hier však upozorňuje, že úplným zákazom hazardu v Bratislave môžu vzniknúť nelegálne herne. “Absolútny zákaz hazardu čaká čierny trh, presne taký, aký vznikol v českých mestách. Navyše poslanci novelou zákona o hazardných hrách majú možnosť regulovať množstvo hazardu na území mesta, môžu rozhodnúť o tom, v akých prevádzkach to bude, kde to podľa nich je žiaduce a kde už nie,“ povedala Lukáčová. Pripomenula tiež, že úplným zákazom hazardu v meste príde Bratislava asi o tri milióny eur.

O návrhu Všeobecne záväzného nariadenia o zákaze umiestnenia herní vo všetkých budovách uvedených v zákone o hazardných hrách budú bratislavskí mestskí poslanci rozhodovať na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva, ktoré bude 16. februára.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #petícia proti hazardu