Do národného múzea mieria obri praveku, pozrite si 'malú' ochutnávku

Život v praveku priblíži pripravovaná výstava Slovenského národného múzea (SNM) Giganty ľadovej doby. SNM - Prírodovedné múzeum otvorí unikátnu prehliadku v spolupráci so spoločnosťou Giganti 18. februára v svojej sídelnej budove na Vajanského nábreží 2 v Bratislave.

10.02.2017 15:10
VÝSTAVA: Giganty ľadovej doby Foto: ,
Pohľad na pripravovanú trojrozmernú rekonštrukciu gigantických živočíchov pri príležitosti inštalácie medzinárodnej výstavy Giganty ľadovej doby v priestoroch Prírodovedného múzea - SNM.
debata (1)

Záujemcovia si počas štyroch mesiacov, až do 18. júna, pozrú trojrozmerné rekonštrukcie gigantických živočíchov, ktoré žili v rôznych častiach našej planéty pred desiatkami až stovkami tisíc rokov.

Výstava Giganty ľadovej doby prinesie modely 16 vyhynutých obrovských živočíchov z obdobia starších štvrtohôr (pleistocénu). Väčšina z nich v jeho závere, asi pred 11 500 rokmi, vyhynula. Iba dva druhy – pratur a vták moa prežili do mladších štvrtohôr (holocénu) a vymreli až začiatkom 17. storočia.

Modely ohromia návštevníkov nielen veľkosťou,... Foto: SITA, Marek Mrvis
VÝSTAVA: Giganty ľadovej doby Modely ohromia návštevníkov nielen veľkosťou, ale aj realistickým stvárnením.
Návštevníci dostanú možnosť pozrieť si zvieratá... Foto: SITA, Marek Mrvis
VÝSTAVA: Giganty ľadovej doby Návštevníci dostanú možnosť pozrieť si zvieratá z bezprostrednej blízkosti a zoznámia sa aj s ich spôsobom života.

"Okrem všeobecne známych cicavcov, ako napríklad mamut srstnatý, nosorožec srstnatý, medveď jaskynný a iné, ktoré žili v našich zemepisných šírkach, predstavia aj menej známe, napríklad obrovského bobra, ktorý žil v Severnej Amerike, alebo juhoamerického leňocha a pásavca. Jediný predstavený živočích, ktorý nepatrí do triedy cicavcov je obrovský vták moa rodu Dinornis, ktorý žil na Novom Zélande,“ priblížilo národné múzeum pripravovanú výstavu.

Modely podľa SNM ohromia návštevníkov nielen veľkosťou, ale aj realistickým stvárnením. Vytvorili ich výtvarníci v spolupráci s paleontológmi na základe najnovších vedeckých poznatkov o období starších štvrtohôr (pleistocénu). Návštevníci výstavy dostanú nielen možnosť pozrieť si zvieratá z bezprostrednej blízkosti, ale zoznámia sa aj s ich spôsobom života.

Pohľad na pripravovanú trojrozmernú... Foto: SITA, Marek Mrvis
VÝSTAVA: Giganty ľadovej doby Pohľad na pripravovanú trojrozmernú rekonštrukciu gigantických živočíchov pri príležitosti inštalácie medzinárodnej výstavy Giganty ľadovej doby v priestoroch Prírodovedného múzea - SNM.
zväčšiť Príprava výstavy v plnom prúde. Foto: SITA, Marek Mrvis
VÝSTAVA: Giganty ľadovej doby Príprava výstavy v plnom prúde.

"Štvrtohory sú najmladším obdobím v dejinách Zeme. Začali pred 2,8 milióna rokov a trvajú dodnes. Pleistocén, ich staršia časť, bolo veľmi dynamické obdobie, keď sa na našej planéte periodicky striedali výrazne chladné, suché obdobia (ľadové doby) s teplými, vlhšími obdobiami (medziľadové doby). Klimatické zmeny mali vplyv aj na spoločenstvá rastlín a živočíchov, ktoré sa prispôsobili novej klíme alebo vyhynuli či migrovali do priaznivejších oblastí,“ dodáva sa v tlačovej správe SNM.

Pohľad na časť pripravovanej trojrozmernej... Foto: SITA, Marek Mrvis
VÝSTAVA: Giganty ľadovej doby Pohľad na časť pripravovanej trojrozmernej rekonštrukcie gigantických živočíchov.
Výstava prinesie modely 16 vyhynutých... Foto: SITA, Marek Mrvis
VÝSTAVA: Giganty ľadovej doby Výstava prinesie modely 16 vyhynutých obrovských živočíchov z obdobia starších štvrtohôr.

Kolekcia je najväčším súborom tohto druhu v strednej Európe a doteraz navštívila viaceré krajiny. Vznikla v produkcii spoločnosti Giganti, ktorá sa špecializuje na tvorbu vedecky a výtvarne reálnych modelov pravekých živočíchov. Vstupné na výstavu bude o niečo vyššie ako je bežné vstupné na výstavy z produkcie SNM. Seniori nad 65 rokov, ZŤP, žiaci a študenti budú mať zľavu. Výhodnejšie bude aj rodinné vstupné, tiež vstupné pre školské skupiny a za deti do šesť rokov sa platiť nebude. Viac informácií možno nájsť na webstránke národného múzea www.snm.sk a na webstránke projektu www.giganti.cz.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výstava