V Ružinove vznikne podzemná garáž, ľudí sa nikto nepýtal

Obyvatelia z okolia ulice Ivana Horvátha v bratislavskom Ružinove by sa mali pripraviť na stavebný ruch. Už od apríla sa tam má začať s výstavbou dvojposchodovej podzemnej garáže. Nad ňou investor, spoločnosť Elite Holding, sľubuje zrevitalizovaný park. Obyvatelia z okolia o plánovanej výstavbe nevedeli. Obávajú sa zvýšenej prašnosti, hluku a tiež toho, kde počas roka výstavby zaparkujú.

14.02.2017 11:55
debata (3)

Lokalitu, kde má vzniknúť garáž, ohraničuje zo severnej strany administratívna budova 4INN, z juhu Exnárova ulica, z východu panelák a zo západnej strany predajňa potravín a ulica Ivana Horvátha. V súčasnosti slúži plocha ako parkovisko a nachádza sa tam aj fontána s plastikou. Investor plánuje vybudovať garáž so 149 parkovacími miestami na dvoch podzemných podlažiach. Nad stavbou má vzniknúť park s detským ihriskom, lavičkami, zeleňou a fontánou, ktorej súčasťou bude aj plastika Vodný kvet zo súčasnej fontány.

„Celkový dojem z námestia je zlý, námestie je nevyhovujúce a nefunkčné. Námestie nespĺňa funkciu zhromažďovaciu ani oddychovú, ale v mieste, ktoré má slúžiť na oddych obyvateľov, sú na poškodených spevnených i nespevnených plochách okolo zanedbanej fontány chaoticky „zaparkované“ automobily. Povrchová úprava námestia je zdevastovaná, nefunguje odvodnenie, absentuje mestský mobiliár a adekvátne osvetlenie. Námestie nevyhnutne vyžaduje obnovu a revitalizáciu, aby znovu bolo miestom stretávania sa obyvateľov priľahlého územia a mestskej časti, miestom hier detí, stretávania mamičiek s kočíkmi, miestom oddychu pre dôchodcov na ceste z nákupov a pod.,“ uvádza sa v zámere predloženom na posudzovanie vplyvov na životné prostredie EIA. Verejnosť sa môže k zámeru vyjadriť do marca a to písomnou formou na adresu Okresného úradu Bratislava, odbor starostlivosti o životné prostredie.

Obyvatelia z okolia plánovanej garáže sa... Foto: Viera Hebertová, Pravda
ružinov Obyvatelia z okolia plánovanej garáže sa obávajú, kde počas roka výstavby zaparkujú.
V súčasnosti slúži plocha ako parkovisko a... Foto: Viera Hebertová, Pravda
ružinov V súčasnosti slúži plocha ako parkovisko a nachádza sa tam aj fontána s plastikou.

Nami oslovení Ružinovčania o plánovanej výstavbe nevedeli. Na jednej strane uvítali, že pribudne zelená plocha a ihrisko. Na druhej sa obávajú nárastu počtu áut v lokalite a s tým súvisiacou hlučnosťou a znečistením. Najväčšou neznámou je, kde budú parkovať, kým podzemná garáž vznikne. O plánovanej výstavbe by privítali viac informácií.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ružinov #podzemné garáže