Nesrovnal: Téma hazardu v meste sa pre mňa nekončí

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal zvolá petičný výbor a s jeho členmi bude hovoriť o ďalšom postupe pri obmedzení hazardu v Bratislave.

17.02.2017 12:08
nesrovnal Foto: ,
Primátor Nesrovnal sa na tlačovej besede vyjadril, ako bude ďalej bojovať proti hazardu v Bratislave.
debata (5)

Nesrovnal to povedal na dnešnom mimoriadnom brífingu a reagoval tak na štvrtkové hlasovanie mestského zastupiteľstva, pri ktorom poslanci rozhodli o tom, že približne tristo herní z mesta nezmizne.

Ako uviedol, téma hazardu v Bratislave sa pre neho nekončí. Primátor zároveň poďakoval všetkým obyvateľom, ktorí svojím podpisom v petícii vyjadrili svoj názor na hazard, ľuďom, ktorí sa pričinili o zbieranie podpisov, ako aj poslancom, ktorí hlasovali za návrh nariadenia.

Nesrovnal dnes pripomenul, že už na jar 2015 sa on a starostovia všetkých bratislavských mestských častí zhodli na tom, že situácia s hazardom sa stala neúnosnou a je potrebné ju riešiť. V máji 2015 následne všetci 45 poslanci mestského zastupiteľstva podpísali petíciu a tým podporili myšlienku zákazu hazardu v Bratislave. Hlavné mesto potom odovzdalo na kontrolu všetky podpisy pod petíciou.

„Následne, 26. januára 2017 všetci 39 prítomní poslanci mestského zastupiteľstva jednomyseľne odhlasovali  požiadavku, aby primátor predložil návrh nariadenia s úplným zákazom hazardu. Jednomyseľne. Odvtedy uplynulo iba 21 dní. Vo štvrtok niektorí poslanci hanebne popreli svoje hlasovanie spred troch týždňov. Zmarili tak najväčšiu bezprecedentnú petíciu, aká kedy v Bratislave bola,“ povedal na dnešnom brífingu Nesrovnal s tým, že každý môže vidieť, kto hlasoval a nehlasoval za prijatie uznesenia proti hazardu.

Bratislavskí mestskí poslanci na zasadnutí mestského zastupiteľstva vo štvrtok 16. februára rozhodli o tom, že približne tristo herní z mesta nezmizne. Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zákaze hazardu v Bratislave muselo schváliť zastupiteľstvo dvojtretinovou väčšinou, čo sa však nestalo, za návrh hlasovalo 24 poslancov zo 41 prítomných. Aby zastupiteľstvo VZN prijalo, chýbal jeden hlas poslanca. Poslanci tak nevyhoveli petičnému výboru, ktorý v petícii pre zrušenie hazardu v Bratislave vyzbieral 136 139 podpisov Bratislavčanov na 8 018 hárkoch. Všetky podpisy na hárkoch z odovzdanej petície proti hazardu v hlavnom meste SR Bratislave skontrolovali, platných je 98 118.

Podľa návrhu všeobecne záväzného nariadenia, ktoré predložili poslancom, hrozilo, že na celom území Bratislavy – v hoteloch, moteloch, penziónoch, budovách pre obchod a služby, pre kultúru a na verejnú zábavu, by nemohli byť herne. Tie nemali ostať ani v bytových domoch. Zastupiteľstvo vo štvrtok počas rokovania zároveň neschválilo možnosť, aby VZN rozdelili na štyri časti, o každej by poslanci hlasovali zvlášť. Prvou kategóriou boli hotely, motely, penzióny, druhou obchod a služby, v tretej boli kultúra a verejná zábava, posledná kategória boli bytové domy.

Bajan je rozčarovaný zo záveru diskusie k zákazu hazardu

Starosta Petržalky a mestský poslanec Vladimír Bajan je rozčarovaný zo záveru celodennej diskusie k zákazu hazardných hier na pôde mestského zastupiteľstva a vyzval primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, aby nepodpísal uznesenie o neprijatí všeobecne záväzného nariadenia o zákaze hazardu.

Podľa Bajana je to práve primátor, kto podrazil petičiarov a kto sklamal. „Postavil vec na hranu a nútil nás rozhodnúť ‚buď – alebo‘ napriek mnohým hlasom odborníkov, ľudí z praxe, poslancov i verejnosti, že to nie je čiernobiely problém. Vyzývam ho, aby nepodpísal uznesenie o neprijatí VZN o zákaze hazardu a našiel spôsob, ako vrátiť diskusiu späť na pôdu zastupiteľstva. Tentokrát však korektne a bez manipulácie. Dokáže tak, že to so zákazom hazardu v meste a s postojom k petícii a petičiarom myslí vážne,“ pokračoval Bajan s tým, že Nesrovnal môže využiť najbližší mesiac na to, aby na najbližšom zastupiteľstve túto vec korektne uzavreli. "Dlžíme to podpísaným 130-tisícom obyvateľov Bratislavy,“ uzavrel Bajan.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hazard #Ivo Nesrovnal #petícia proti hazardu