NBS zabrala desiatky parkovacích miest obyvateľov

Národná banka Slovenska (NBS) zabrala obyvateľom ulice Slovanská v bratislavskom Starom Meste 31 miest na parkovanie. A nielen im, ale aj Staromestskému centru kultúry a vzdelávania či neďalekej poliklinike. Magistrát, ktorý pozemky s parkoviskom na banku previedol, sľubuje náhradu. Majitelia bytov na mesto a NBS podali žalobu.

22.02.2017 12:30
parkovanie NBS slovanska ulica Foto: ,
Vymedzovacie tabule Rezervované pre NBS sa na ulici Slovanská v bratislavskom Starom Meste objavili minulý piatok.
debata (9)

Minulý piatok inštalatéri značiek na ulici osadili vymedzovacie tabule Rezervované pre NBS. Pozemky na Slovanskej ulici získala pred mesiacom centrálna banka v rámci vyrovnania sporu z roku 1994. Keďže mesto jej dlhovalo peniaze, poslanci v roku 2014 podpísali dohodu, že ako kompenzáciu dostane pozemky. Na nich je 31 miest na parkovanie vrátane troch invalidných, za ktoré každý platil samospráve 80 eur ročne. Po vlne kritiky banka nakoniec hendikepovaným obyvateľom ustúpila. „NBS vyjde držiteľom preukazu ZŤP, ktorí mali parkovacie miesta zaplatené, v ústrety a umožní im do vyriešenia situácie parkovanie na svojom pozemku,“ povedala Jana Kováčová, vedúca oddelenia komunikácie NBS. Pripomína, že banka napriek tomu, že uzavrela s mestom dohodu o kompenzácii asi pred tromi rokmi, umožňovala rezidentom Starého Mesta parkovať na svojom pozemku. „Aj v súčasnosti môžu cca polovicu z týchto parkovacích miest využívať denne v čase od 17.00 do 7.00 hodiny,“ dodala Kováčová.

Uznesenie o prevode vlastníctva pozemkov na NBS schválili mestskí poslanci v roku 2012 pod podmienkou, že bude zabezpečených 20 nových rezidentských parkovacích miest, tie zatiaľ vystavané nie sú. „Na tento účel je v rozpočte mesta už dlhodobo vyčlenených  70-tisíc eur,“ spresnil Marek Papajcik z komunikačného oddelenia magistrátu. Mestská organizácia Generálny investor Bratislavy (GIB) získala v lokalite územné rozhodnutie a čaká na stavebné povolenie. Proti tomu sa postavil starosta Starého Mesta, kde má parkovisko stáť, hoci v roku 2012 s dohodou mestská časť súhlasila. Na otázku, prečo je teraz postoj iný, jej hovorkyňa Nora Gubková neodpovedala. „Vieme povedať, že vedenie mestskej časti Staré Mesto našlo riešenie, ktoré ponúkne obyvateľom viac ako 20 miest pre rezidenčné parkovanie,“ uviedla po včerajšom rokovaní mestskej časti a magistrátu Gubková. Podrobnosti zverejnia dnes.

Na mesto aj NBS podalo Spoločenstvo majiteľov a vlastníkov bytov DUO žalobu. Podľa nich je otázne, či dohoda o prevode pozemkov je vôbec platná. Mala byť totiž podpísaná do 60 dní od schválenia uznesenia z roku 2012, stalo sa to až o dva roky neskôr.

Problematická je podľa právnikov aj cesta. Tá je totiž samostatná stavba, ktorá nebola predmetom dohody. Patriť by tak mala aj naďalej magistrátu. Banka pochybenia odmieta. „NBS považuje dohodu s hlavným mestom za platne uzavretú,“ uviedla Kováčová. Prípadom sa už zaoberá bratislavský krajský súd.

Obyvateľov ulice hnevá najmä to, že nik s nimi nekomunikoval a parkovacie miesta im zobrali z hodiny na hodinu. „V Starom Meste je celkovo problém zaparkovať, v blízkosti je navyše poliklinika, ktorá parkovacie miesta nemá, keby to vyhradili pre ňu, tak možno ani nikto nič nepovie,“ reagovala jedna z obyvateliek a členka DUO Tamara Valková. Zatiaľ odstavujú autá v susedných uliciach. O parkovanie prišlo aj kultúrne stredisko. V ňom majú predstavenia divadelné súbory z celého Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #NBS #parkovanie #parkovacie miesta