Trnavské mýto pripravujú na rekonštrukciu, dátum nie je známy

Z podchodu na Trnavskom mýte zmizli stánky a obchodíky, vo vitrínach pribudlo oznámenie o skorej rekonštrukcii. Obyvatelia sa pýtajú, kedy sa začne a či sa vôbec niečo deje. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal im odkázal, aby boli trpezliví.

02.03.2017 11:30
BRATISLAVA: Obnova Trnavského mýta Foto: ,
Primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal na eskalátore v podchode na Trnavskom mýte, ktorý čaká rekonštrukcia.
debata (2)

„Dlho sa hovorí, že sa to bude renovovať. Chodím tu už niekoľko rokov ako študentka, obyvateľka. Vidím, že sa stále nič nedeje. Popísané to tu je, strašné. Povedala by som, že je to katastrofa Bratislavy,“ hovorí rozhorčená Bratislavčanka. Čo by zmenila? Vraj úplne všetko.

Podľa názoru ďalšej Bratislavčanky, ktorá podchodom denne prechádza, sú priestory zastarané. „Čmáranice by tu nemuseli byť, ale inak mi tieto kresby neprekážajú. Som s tým v pohode. Mohli by byť aj farebnejšie. Chýbajú mi aj kiosky, ktoré tu boli. Chcela som si ísť teraz kúpiť nejakú mlsotku a nemôžem,“ dodala.

Podľa investora by mohli zrekonštruovaný... Foto: Viera Hebertová, Pravda
trnavské mýto Podľa investora by mohli zrekonštruovaný podchod odovzdať do užívania verejnosti na jar 2018.
Trnavské mýto čaká na rekonštrukciu dlhé roky. Foto: Viera Hebertová, Pravda
trnavske myto Trnavské mýto čaká na rekonštrukciu dlhé roky.

Od októbra minulého roka, keď mestské zastupiteľstvo schválilo zmluvu so spoločnosťou Immocap Group, ktorá bude podchod rekonštruovať, sa naplno rozbehli jej prípravy. „Nie je pravda, že sa nič nedeje. Sú to zatiaľ prípravné práce, ktoré nie je vidieť. Spoločnosť vypracovala obsiahlu a komplexnú projektovú dokumentáciu. Je na magistráte a podlieha pripomienkovaniu zo strany všetkých odborných oddelení tak, aby na konci investor mohol podať žiadosť o stavebné povolenie,“ povedal Nesrovnal.

Až potom sa začne so samotnou rekonštrukciou. Kedy to bude, však primátor nechcel špekulovať a zdôraznil, že mesto nemá svoj stavebný úrad. „Robíme všetko preto, aby to bolo čo najskôr. Nechcem hovoriť dátumy, pretože to nie je celkom v našej moci, ale v rukách stavebných a iných úradov. Písomne sa obraciam na všetkých zúčastnených, aby sa proces urýchlil,“ dodal Nesrovnal. „Práce budú trvať veľa mesiacov. Ak sa začnú tento rok, tak sa skončia niekedy na jar budúceho roka,“ mieni primátor.

Podchod v súčasnom stave je podľa jeho slov jedným z najnepríjem­nejších miest Bratislavy a hanbou mesta. Po rekonštrukcii bude plne funkčným a moderným priestorom s obchodmi. „Investor na seba prevzal zodpovednosť chrániť tento priestor 24 hodín. Či to bude bezpečnostná služba alebo kamery, sa ukáže podľa potreby,“ dodal.

Priestor podchodu obnoví spoločnosť Immocap Group. Foto: Viera Hebertová, Pravda
trnavské mýto Priestor podchodu obnoví spoločnosť Immocap Group.
zväčšiť Súčasťou obnovy bude okrem samotného podchodu... Foto: Viera Hebertová, Pravda
trnavské mýto Súčasťou obnovy bude okrem samotného podchodu aj priľahlé okolie a vstupy.

Súčasťou projektu bude aj revitalizácia nadzemných a priľahlých častí. „Chceme opraviť aj vstupy do podchodu, z Vajnorskej, od Istropolisu a tržnice,“ povedal Nesrovnal. Z ulíc by mali zmiznúť stánky, vonkajšia reklama aj autá parkujúce na chodníkoch.

Počas rekonštrukcie sa obyvatelia musia pripraviť na určité obmedzenia. Primátor sľubuje, že podchod bude aj počas stavebných prác plne funkčný a poriadok by mala zabezpečovať mestská polícia.

Pozrite si aj vizualizácie, ako bude vyzerať zrekonštruovaný podchod

Rekonštrukcia podchodu na Trnavskom mýte

Priestor podchodu obnoví investor obchodného centra na bratislavskej Metodovej ulici, spoločnosť Immocap Group. Firma s bratislavským magistrátom podpísali nájomnú zmluvu vlani v novembri, po nej spoločnosť predložila koncom minulého roka rozpracovanú projektovú dokumentáciu revitalizácie podchodu hlavnému mestu na schválenie. So stavebnými prácami začnú hneď po získaní povolení.

Petra Kollár Volfová za investora v januári poznamenala, že spoločnosť počíta s tým, že revitalizačné práce sa začnú v tomto roku na jeseň. „Ak pôjde všetko podľa plánu, dielo odovzdajú do užívania verejnosti na jar 2018," spomenula.

Podchod, bez eskalátorov, bude mať Immocap Group za nájomné jedno euro na pätnásť rokov. Podmienkou je minimálna investícia 1 082 790 eur bez DPH a dodržanie harmonogramu prác.

Mesto investuje do výmeny eskalátorov a výťahov ďalší milión eur.

(sita)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Trnavské mýto #podchod