Výstava Druhy európskeho významu: Slovensko je rôznorodá krajina

Putovná výstava Druhy európskeho významu na Slovensku je aktuálne až do 9. apríla 2017 sprístupnená v Stredoslovenskom múzeu v Tihányiovskom kaštieli v Banskej Bystrici, v mestskej časti Radvaň.

06.03.2017 10:24
Stredoslovenské múzeum Foto:
Výstava Druhy európskeho významu v Stredoslovenskom múzeu v Tihányiovskom kaštieli v Banskej Bystrici potrvá do 9. apríla.
debata

Je to len jeden kút v priestrannej výstavnej miestnosti a obsiahne celé Slovensko. Tak je nainštalovaná obsahom nesmierne bohatá výstava. Jej súčasťou sú aj podrobné informácie o jednotlivých biotopoch na informačných tabuliach.

„Sme jedna z mála krajín, ktorá sa na malom priestore môže pochváliť mimoriadne bohatou a najmä pestrou druhovou rôznorodosťou“, vyzdvihuje význam Slovenska zoologička Renáta Kapustová. „Patríme k malej skupine krajín, kde sa ešte stále nachádzajú prirodzené biotopy s výskytom veľkých šeliem. Napriek tomu sa postupne zmenšujú rozlohy prirodzených biotopov, čo spôsobuje úbytok mnohých významných rastlinných a živočíšnych druhov. V snahe zachrániť najohrozenejšie populácie druhov boli na Slovensku vyhlásené chránené územia sústavy Natura 2000.“ zdôrazňuje Renáta Kapustová.

Výstava prezentuje vybrané živočíšne a rastlinné druhy priamo v ich prirodzenom prostredí, v špecifických biotopoch. Autori výstavy ich usporiadali od tečúcich a stojatých vôd, cez rašeliniská, lesy, skaly a jaskyne až po lúky, pasienky s prechodom do krovín a poľnohospodárskej krajiny.

Návštevníci si môžu pozrieť zbierku našich najohrozenejších živočíchov a rastlín v modelovom zobrazení. A tak tu môžete vidieť kamzíka tatranského, rysa, mloka či dropa cez motýle, bociany, ďatle či užovky až po vzácne druhy žiab a to všetko v prostredí, kde pôvodne žijú. Výstava vznikla v spolupráci so Štátnou ochranou prírody.

Aktuálne podujatia SMM

Súčasťou výstav Stredoslovenského múzea či už v Tihányiovskom kaštieli alebo na Námestí SNP v Thurzovom dome, sú Nedeľné tvorivé dielne. Pripomíname, že práve tento mesiac 26. marca 2017 od 9.00 h do 12.00h a od 13.00 h do 17.00 h sú nedeľné tvorivé dielne v rámci Svetového dňa vody v múzeu.

Najaktuálnejším podujatím je Cestovateľský utorok 7. marca 2017 o 16.30 keď Mário Urbanec v Tihányiovskom kaštieli predstaví Stredomorie na kajaku alebo Dovolenka trochu inak.

V rámci podujatia Stretnutia s minulosťou – Pod zelenou klenbou bude Tünde Lengyelová 29. marca 2017 o 17.00 h v Thurzovom dome prednášať na tému Žena v Stredovekej a ranovekej spoločnosti. O mesiac neskôr 26. apríla 2017 nás v tom istom priestore čaká prednáška s Katarínou Nádaskou Kultové zvieratá v tradičnej ľudovej kultúre.

Vo výstavných priestoroch Tihányiovského kaštieľa je inštalovaná aj pútavá Medzinárodná súťaž výtvarnej tvorivosti, na ktorej mládež a deti prezentujú svoj pohľad na svet a prírodu.

Na začiatku apríla práve 1. 4. 2017 o 9.30 h. sa uskutoční prírodovedná expedícia s ornitológom Imrichom Kováčom a ďalšími prírodovedcami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici