Projekt Rodina na prvom mieste pomáha ženám preklenúť krízu

Mama zostala na tri malé deti sama. Najmladšie potrebuje špeciálnu starostlivosť. Žena je momentálne bez práce. Bývalý manžel pracuje v zahraničí, no na deti, aj napriek rozhodnutiu súdu, neplatí. Žena musí na priznanie náhradného výživného čakať veľmi dlho, niekoľko mesiacov. Je bez peňazí, obáva sa, že neuživí deti a preto jej ich zoberú do detského domova. Kto jej pomôže? V Žilinskom kraji sa spojili viaceré neziskové organizácie a zriadili bezplatnú tiesňovú linku na pomoc pri podobných problémoch.

06.03.2017 17:15
Materská,deti,matka,dcéra Foto:
Matky s deťmi, ktoré prežívajú krízové obdobie, sa môžu obrátiť so žiadosťou o pomoc, na poradenské centrum. (Ilustračné foto)
debata

Do situácie, ktorú sme opísali, sa dostávajú stovky rodín. Často súvisí s viacerými problémami, či už je to strata zamestnania, strata bývania, dlhodobá choroba, zadlženosť, exekúcie, ťažkosti s vymáhaním výživného na deti.

„To, že žena ostane sama s viacerými deťmi a nie je finančne zabezpečená, je veľkým problémom. Žena sa často bojí, že o deti príde, lebo nemá financie na prežitie a deti jej odnímu do detského domova, kým sa pozviecha. Väčšinou sú to matky, ktoré sú na rodičovskom príspevku a rodinných prídavkoch, to je celý ich príjem. A to je ten dôvod, pre ktorý ženy nevyhľadávajú pomoc na štátnych úradoch,“ uviedla Adriána Fontányová z Občianskeho združenia Dom nádeje.

S pomocou dokáže rodina preklenúť krízové obdobie

Martinské poradenské centrum je jedným z piatich neziskových organizácii, ktoré sa spojili, aby vytvorili akýsi integrovaný systém záchrany pre rodiny, ktoré sú v kríze. Má svoju internetovú stránku (www.familykampan.sk) aj bezplatnú telefónnu linku 0800/121 682, na ktorej rodiny v kríze poradia, kde majú hľadať pomoc. „Rodiny môžu na bezplatnú linku zavolať, získať informácie a pomoc. Na základe bydliska volajúceho ho mu poskytneme adresu organizácie, ktorá je najbližšie k jeho bydlisku,“ priblížila Gabriela Cabanová z Nadácie J&T, ktorá projekt iniciovala.

Kým sa žene podarí vymôcť výživné, prejde aj niekoľko mesiacov. Toto obdobie dokáže rodina preklenúť pomoc od nadácie. A nielen finančná či materiálna, ale aj vo forme poradenstva psychologického, sociálneho či právneho riešenia. Cieľom je predísť tomu, aby dieťa muselo ísť pre finančné problémy rodiny do detského domova. V roku 2015 takýto osud postihol podľa Cabanovej len v Žilinskom kraji 68 detí. Preto treba problémy, s ktorými osamelá matka s viacerými deťmi bojuje, riešiť ešte skôr, ako sa jej rodina rozpadne. „Myšlienkou je neriešiť dôsledky, keď už je rodina rozpadnutá a deti musia byť v detskom domove, ale riešiť príčiny,“ dopĺňa Jarmila Majáková sociálna pracovníčka poradenského centra Náruč v Čadci.

Boli v 11 rodinách, obracajú sa na nich ďalší

Spolupracujúce neziskovky získali od Nadácie J&T podporu na rozšírenie tímov o odborných pracovníkov. V piatich organizáciach sa rozšírili o desať terénnych pracovníkov, päť psychológov a troch právnikov. Podľa Zuzany Dobešovej z neziskovej organizácie Áno pre život mohli vďaka projektu rozšíriť tím o troch odborných pracovníkov. „Je to psychológ a dvaja terénni sociálni pracovníci. Boli už v jedenástich rodinách a poskytli poradenstvo 36 ľuďom. A obracajú sa na nás ďalší,“ povedala.

Projekt Family – rodina na prvom mieste

Family – rodina na prvom mieste je názov projektu, ktorý spojil neziskové organizácie zatiaľ v Žilinskom kraji. Jeho pilotná fáza potrvá celý rok. Ak sa osvedčí, rozšíri sa aj do ostatných regiónov.

Projekt Family – rodina na prvom mieste má pomôcť rodinám v kríze:

  • bezplatná informačná linka, kde je možné obrátiť sa s problémom 0800/121 682
  • viac informácii na stránke: www.familykampan.sk
  • prvými spolupracujúcimi organizáciami zo Žilinského kraja sú neziskové organizácie Áno pre život, Centrum včasnej intervencie Žilina, OZ Náruč – Pomoc deťom v kríze, OZ Dom nádeje, OZ Rozum a Cit

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #rodina #matka #výživné #finančné zabezpečenie #poradenstvo