Spoznajte cesty Vincenta Šikulu. Tentoraz na výstave v Banskej Bystrici

Od kolísky až po kríž nad hrobom – aj tak možno pomenovať výstavu s názvom Cesty Vincenta Šikulu, ktorú môžete do 31. marca 2017 vidieť vo výstavných priestoroch na 1. poschodí Štátnej vedeckej knižnice na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici.

10.03.2017 15:03
debata
Vincent Šikula pred Osvetovou besedou v Ivanke. Foto: Archív Anny Šikulovej
Vincent Šikula Vincent Šikula pred Osvetovou besedou v Ivanke.

Sme poctení. Mnohým naskakuje v hlavách všetečná otázka, prečo 80. výročie narodenia výsostne bratislavsko – modranského spisovateľa oslavuje stredokraj. Odpoveď je jednoduchá: Bol to slovenský spisovateľ každým cólom svojej bytosti, slovenský, národný, nadaný a súzvučiaci s naším krajom. Premiéra výstavy bola najprv v hlavnom meste, takže Bratislava spisovateľa neobišla. Na jeseň minulého roku by Vincent Šikula oslávil osemdesiat rokov, keby ho neskolila choroba. Od jeho smrti prešlo pätnásť rokov.

Výstava má názov Cesty Vincenta Šikulu – dokumentárne materiály a osobné predmety významného slovenského spisovateľa. Šikula nebol len modranský spisovateľ. Bol to filozof, učenec a v neposlednej miere nadaný hudobník, ktorý patril medzi najlepších bratislavských hornistov.

Jeho cesty často smerovali aj do modranského kostolíka, kde sa vyznával: „ Bože chcel by som ti aspoň raz prepáčiť všetky svoje chyby.“ Tak ponúka v malej kocke svoju osobnú liturgiu.

„A čo iné je písanie, ak nie hľadanie kľúča,“ filozofuje autor a aj výstava svedčí o tom, že kľúč hľadal veľmi húževnato. Nespočítateľné množstvo jeho kníh ponúka obrazovo výstava v koncepcii Anny Šikulovej a architektonickom riešení Martina Kubinu. Tí, ako aj všetci blízki Šikulovej náture, veľmi dobre vedeli, že najlepšie sa cíti v Modre nad vinicami: “Nikde inde nie som šťastnejší.“ Dom nad vinicami je niekoľkokrát zachytený aj na sprístupnených fotografiách a aj obrazovo dokumentuje harmóniu, krásu, pohodu a „zlatú žilu“,  ktorá majstra inšpirovala.

Choďte sa o tom presvedčiť do 31. marca v Štátnej vedeckej knižnici. Celý projekt zastrešuje obec Dubová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vincent Šikula #Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici