Vysoké Tatry sú poruke nielen z vrcholov svojich štítov

Sto rokov a pätnásť autorov reflektujúcich na najmenšie veľhory sveta, ponúka výstava Tatrahundert inštalovaná v Stredoslovenskej galérii Bethlenovom dome na Dolnej ulici 8 v Banskej Bystrici.

31.03.2017 15:00
Tatrahundert Foto:
Výstava Tatrahundert predstavuje fenomén Tatier na maľbách, fotografiách, v 3D objektoch, grafikách či videách.
debata

Podnetom k vzniku projektu bol objav skicára s desiatimi akvarelmi a trinástimi perokresbami s krajinnými motívmi Vysokých Tatier.

Iniciátor projektu, vizuálny umelec Svätopluk Mikyta pripomína, že názov vyjadruje počet dní, ktoré vystavujúci autori a autorky vo februári a marci 2016 strávili v Tatranskej Lomnici.

Výsledkom je projekcia, ktorá ponúka návštevníkom galérie nielen subjektívne pocity a emócie umelcov, ale najmä profesionálne zvládnutie témy tak blízkej a známej nielen našim domorodcom.

Tatry to je fenomén a na túto skutočnosť prihliadajú vystavujúci autori, ktorí sa témy zmocnili vo všetkých umeleckých podobách. Maľby, fotografie, 3D objekty, grafiky či video, prezentujú umelci v historickom rámci architektúry Bethlenovho domu. Výstava má aj výsostne časovo ohraničený rámec, keďže zaznamenáva výročie sto rokov od roku 1916 podnes. Nostalgia a romantika sa striedajú v projekte nových diel prezentovaných postupne na troch miestach – v lete 2016 v Tatranskej Lomnici, v galérii TIC v Brne a do 23. apríla 2017 v Bethle­novom dome.

Inštalácia má aj edukačný charakter a pripomína, že od 5. do 10. storočia nebola zistená prítomnosť osoby žijúcej v Tatrách. Stopy osadníctva sa našli až v 10. storočí v oblasti Západných Tatier.

Dobové kresby približujú atmosféru veľhôr nielen z najvyšších štítov, ale aj priamo „pri sporáku“, keď definujú život obyčajných ľudí, tak hlboko a bytostne zrastenými s Tatrami. Sprievodným vodítkom pre diváka je textová línia autorskej reportáže jedného zo zapojených umelcov Jana Čumlivskeho.

Súčasťou vysokohorskej atmosféry a prezentácie sa môžete stať aj vy ak do 23. apríla 2017 navštívite Bethlenov dom v Banskej Bystrici

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredoslovenská galéria #Tatrahundert