Za žemľovku so salmonelou hrozí pokuta

Bolesti brucha, kŕče a vysoké teploty. Nákaze salmonelózou čelilo 44 ľudí v Spišskom Štvrtku v okrese Levoča. Tú s najväčšou pravdepodobnosťou vyvolala slabo upečená žemľovka v kuchyni základnej školy. Šesť ľudí skončilo v nemocnici, škole hrozia sankcie.

05.04.2017 16:38
základná škola, Spišský Štvrtok Foto: ,
Na salmonelózu v škole v Spišskom Štvrtku ochorelo 44 ľudí.
debata (1)

Problémovú žemľovku pre deti základnej a materskej školy, ale aj pre dôchodcov, ktorí sa v školskej jedálni stravujú, navarili ešte v piatok 24. marca. Čoskoro sa u niekoľkých detí a dospelých objavili príznaky salmonelózy. Prípad začala prešetrovať hygiena. Podľa riaditeľky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Poprade Márie Michalovičovej bol porušený technologický proces prípravy pokrmu, keď sladké jedlo nebolo dostatočne tepelne spracované. „Dávali tam bielok a nebolo to dostatočne prepečené,“ konštatovala Michalovičová.

Zo 44 chorých je 11 detí z ročníkov jedna až štyri základnej školy, zvyšok sú dospelí. Ochoreli aj kuchárky zo školskej jedálne, učitelia a stravníci, medzi nimi aj miestny kaplán, čo narušilo chod kostola. V jedálni sa stravuje celkovo 60 detí a 120 dospelých. Hygienici prijali okamžite protiepidemické opatrenia a školskú kuchyňu načas zatvorili.

Riaditeľka základnej školy Ľudmila Barlová sa k vzniknutej situácii odmietla vyjadriť. „Kým nemám v rukách oficiálne stanovisko od hygieny, nebudem nič hovoriť,“ zdôraznila. Potvrdila len, že škola funguje, minulý týždeň sa v nej učilo v obmedzenom režime. Riadny rozvrh beží od tohto utorka. Predbežne do 12. apríla nebude v prevádzke poobedňajší školský klub ani jedáleň. Pre žiakov stravu zatiaľ dovážajú. Prednostka obecného úradu Eva Bajtošová poznamenala, že ju vozia zo školy v susedných Hrabušiciach. Viac problém nechcela komentovať.

Kým sa bude môcť jedáleň v Spišskom Štvrtku znovu otvoriť a prevádzkovať, hygienici tam plánujú urobiť kontrolné stery. Nejasné je tiež, kedy začnú pracovať kuchárky, keďže všetky sú na maródke. „Do práce budú môcť nastúpiť až po troch negatívnych výteroch,“ spresnila Michalovičová. Podľa nej po vyšetrení celého prípadu zvážia hygienici voči škole vyrubenie pokuty. Z dôvodu, že k chorobe došlo pre nedodržanie technologického postupu pri príprave jedla.

Denník Pravda chcel požiadať hygienikov v Poprade o aktualizovanie informácií k prípadu salmonely, no riaditeľka bola služobne odcestovaná a k otázkam sa nemal kto vyjadriť.

Salmonelóza je infekčné ochorenie. Spôsobuje ju najmä kmeň Salmonella enteritis a prenáša sa zvyčajne vajíčkami a nedostatočne tepelne upravenými výrobkami z nich. Inkubačná lehota je 48 hodín. Vyskytuje sa celoročne, najviac však v letnom období. Najčastejšími pacientmi sú deti v predškolskom veku a starší ľudia.

1 debata chyba