Obvinili vodiča, ktorý blokoval sanitku

Polícia takmer po roku obvinila vodiča, ktorý sa neslávne preslávil tým, že blokoval v Trenčíne sanitku.

10.04.2017 15:10 , aktualizované: 18:08
debata

Takmer rok polícii trvalo, aby obvinila vodiča, ktorý vlani v Trenčíne blokoval sanitku s pacientkou. Video z jeho šialenej jazdy obletelo a popudilo celé Slovensko.

Trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová potvrdila, že obvinenie z prečinu všeobecného ohrozenia padlo ešte na konci februára. Vodič Boris Z. svojím spôsobom jazdy po ceste od Bánoviec nad Bebravou do Trenčína bránil podľa polície za ním idúcej sanitke s právom prednostnej jazdy, aby ho predbehla. „Vo vozidle rýchlej zdravotnej pomoci sa v tom čase okrem vodiča nachádzal lekár, záchranárka a pacientka. Svojou nedisciplinovanou jazdou ohrozil vozidlá vo svojom jazdnom pruhu, ako aj vozidlá, ktoré jazdili v protismere,“ priblížila Antalová. Dodala, že vyvolal minimálne 22 kolíznych situácií, pričom každá mohla mať za následok zrážku s inými autami, v ktorých sa nachádzal väčší počet ľudí. Za prečin všeobecného ohrozenia mu hrozí podmienečný trest alebo aj rok vo väzení.

Po tom, čo sa video z jazdy objavilo na internete, sa Boris Z. viackrát vyjadril, že nechcel záchranku blokovať, ale naopak, snažil sa pomôcť jej vodičovi, aby sa s pacientom rýchlejšie dostal do cieľa, a teda podľa vlastných slov razil sanitke cestu, čím neváhal ohroziť svoj život aj svoje vozidlo, ktoré si kúpil len dva dni pred jazdou. Pre Pravdu včera poznamenal, že je z vývoja situácie sklamaný. Vraví, že ešte vždy nemá vodičský preukaz, ktorý mu polícia zhabala. Pôvodne vystupoval v prípade iba ako svedok, to sa však zmenilo a dnes je už obvinený. „Momentálne je to v štádiu vyšetrovania a viac sa k tomu nechcem vyjadrovať. Môžem povedať iba toľko, že pravda vyjde napokon po čase najavo,“ vyjadril sa obvinený pre náš denník.

Video sa dostalo na internet vlani v máji a je na ňom vidieť, ako húkajúca a blikajúca sanitka ide od Bánoviec na Trenčín, pričom pred ňou sa neustále drží v niekoľkometrovej vzdialenosti kabriolet. Kým ostatné autá pred záchrankou uhýbali, z videa je zrejmé, že vodič pred ňou jazdí a nepúšťa ju pred seba. Chvíľami navyše prešiel do protismeru, tlačil sa na iné vozidlá a jedno z áut podľa videozáznamu dokonca vytláčal z pruhu. Krátko po tom, čo vyšla najavo jeho identita, musel čeliť nepríjemným vyhrážkam zo strany znechutených ľudí, polícia mu zhabala najprv zbrane, ktoré mal v legálnej držbe, a neskôr prišiel aj o vodičský preukaz. Zbrane mu vrátili až po tom, čo úspešne absolvoval psychologické testy. Vodičský preukaz však zatiaľ stále nemá, aj keď už požiadal o jeho vrátenie.

Boris Z. sa krátko po čine ospravedlnil záchranárom a s kvetmi a bonboniérou išiel aj za pacientkou, ktorú viezla so zlomeninou do nemocnice sanitka. Tá mu však neotvorila dvere.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sanitka