Poslanci BSK žiadajú Freša, aby zastavil predaj bývalej škôlky

V Bratislave sa strhla bitka okolo bývalej petržalskej škôlky. Kraj chcel schátranú budovu, ktorá stojí na pozemku mesta, odpredať.

10.04.2017 18:48
debata (3)

V súťaži našiel kupca, ten dáva 82-tisíc eur. Niektorým župným poslancom sa to vidí málo. Hovoria o nezmyselnosti a žiadajú predaj zastaviť. Predseda Bratislavskej župy Pavol Frešo považuje ich kritiku za pokrytectvo. Rozhodol sa preto pre zmenu. Objekt chce ponúknuť mestskej časti Petržalka za symbolické euro, má však podmienku.

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) chcel odpredať budovu bývalej škôlky na Znievskej ulici v Petržalke, ktorá je v dezolátnom stave. Župa do nej investovať nemôže, pretože stojí na pozemku hlavného mesta. Predseda kraja Frešo spomenul, že parcely opakovane žiadali do majetku. Mesto sa ich ale odmietlo vzdať.

Budovu materskej školy nazval župan azbestovou skládkou. Tvrdí, že odstránenie nebezpečného azbestu by podľa odhadov kraja stálo do 200 tisíc eur. Na predaj preto samospráva vyhlásila súťaž. V nej si vybrala ponuku za 82 tisíc eur. Vicestarosta Petržalky Ján Bučan, poukazuje na nevýhodnosť takéhoto obchodu. „Hovoríme o sume, za ktorú horkoťažko kúpite aj v tejto lokalite jednoizbový byt,“ poznamenal Bučan. Očakáva, že investor bude chcieť neskôr odkúpiť aj pozemok a zhodnotiť svoju investíciu výškovou stavbou.

Krajský poslanec a starosta mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý upresnil, že územný plán novému majiteľovi umožní v petržalskom vnútrobloku postaviť vežiak. „Keď sa budova škôlky predá, tak v nejakom čase bude chcieť investor postaviť 9 podlažnú budovu a také niečo postaviť vo vnútrobloku je za hranicou akceptovateľnosti,“ myslí Kusý. Pripojil sa k nemu aj ďalší župný poslanec Eduard Demel.

„Chceme aby BSK zrušil súťaž a začal komunikovať s Petržalčanmi, čo by si tu predstavovali,“ vyzval Kusý, ktorý chce v nadchádzajúcich voľbách kandidovať na predsedu Bratislavského kraja. Pripomenul, že škôlok je v regióne je nedostatok a v mnohých častiach mesta sa nedarí zabezpečiť dostatočné kapacity. Cez 5600 detí sa v Bratislavskom kraji pre nedostatok miest nepodarilo umiestniť do škôlky. V tejto situácii predávať túto budovu sa javí Kusému ako cynické a hlúpe.

Frešo kritiku poslancov nechápe. Podľa neho Kusý aj Demel predaj problematickej budovy podporovali a doteraz neprejavili záujem o iné riešenie. „Obidvaja boli prítomní na dvoch komisiách, na ktorých samozrejme hlasovali za odpredaj a nikdy nenavrhli, aby sa urobilo niečo iné ako odpredaj. Nenavrhli sem ani euro,“ informoval Frešo. Nakoniec sa župan rozhodol, že predaj zastaví. Rokovať chce s petržalským miestnym zastupiteľstvom. „Ďalej budeme postupovať len vtedy, ak budeme mať zhodu,“ uistil predseda kraja, ktorý mestskej časti plánuje objekt predať za 1 euro, ak sa zaviaže, že tu vybuduje novú materskú školu.

Eva Balážová z Asociácie komunálnych ekonómov uznáva, že škôlky chýbajú, ale prikláňa sa k ekonomicky lepšiemu riešeniu. „To že v Bratislave nie sú škôlky je úplne jasné. Ale ak máme vynaložiť 200 tisíc len za odstránenie stavby a pozemok nie je vo vlastníctve kraja, tak by bolo ekonomicky výhodnejšie ju predať a postaviť modernú škôlku, ktorá bude spĺňať vyššie energetické nároky,“ uviedla Balážová.

Krajský poslanec Eduard Demel chce, aby sa župa snažila získať pozemok pod budovou. „Cieľom je, aby mesto všetky pozemky pod školami presunulo na kraj za 1 euro. Momentálne je už podané uznesenie na hlavné mesto,“ povedal s tým, že by v objetke videl radšej komunitné centrum, park kultúry, dopravné ihrisko, alebo akúkoľvek školu.

V budove bývalej materskej školy od roku 1993 krátko sídlila dievčenská odborná škola. Potom bola dlho prázdna a od požiaru v roku 2011 chátra.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Bratislavský samosprávny kraj #škôlka #Pavol Frešo