Zo Zobora vyviezli tony odpadu, pokračujú aj túto jar

Posledných deväť rokov naprávajú dobrovoľníci ľudské krivdy na prírode Zoborských vrchov. Počas pravidelných jarných brigád odľahčili tunajšie lesy od približne 26 ton odpadu. Na Deň Zeme budú v čistení pokračovať už desiaty rok.

12.04.2017 07:30
Zobor Foto:
Na Deň Zeme prebehne jubilejný ročník jarného čistenia Zobora.
debata (2)

Odpadky začnú miznúť zo zoborských lesov v sobotu 22. apríla. Symbolicky na Deň Zeme, ktorý upriamuje pozornosť na ochranu životného prostredia. „Doteraz sa tejto akcie zúčastnili stovky dobrovoľníkov, turistov, milovníkov prírody, žiakov a študentov škôl,“ informuje Radovan Baláž z Nitrianskeho horského spolku (NHS). Akciu organizujú v spolupráci mestom a Správou Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie.

Pomoc prírode odštartuje o deviatej hodine dopoludnia pred liečebným ústavom. Počas jubilejného ročníka budú aktivisti čistiť turistické chodníky a ich okolie medzi Dražovcami, Pyramídou, Zoborom a Žibricou od smetí rôzneho druhu.

„Cieľom je tiež asanácia nelegálnych skládok na území prírodnej rezervácie Lupka a nad mestskou časťou Dražovce, kde sa každoročne hromadí veľa odpadu,“ dodal Baláž. Počas uplynulých ročníkov vyzbierali v lokalite asi 26 ton. „Dlhodobým problémom sú najmä nelegálne skládky. Práve z nich pochádza väčšina vyzbieraného odpadu,“ približuje člen NHS.

Zoborské vrchy trpia blízkosťou veľkého mesta, ľahkou dostupnosťou a tiež nezodpovednosťou ľudí. „Odpad vyvážajú do prírody namiesto do zberných dvoroch, kde ho môžu odovzdať zadarmo, respektíve prázdne obaly z potravín, ktoré sa vzali na túru, neznesú dole do mesta, ale vyhodia ich v prírode,“ podotkol Baláž.

Likvidáciu vyzbieraných smetí zabezpečí mesto Nitra prostredníctvom spoločnosti Nitrianske komunálne služby. Pre zúčastnených dobrovoľníkov bude po čistení zabezpečené občerstvenie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #čistenie #Zobor #brigáda #Zoborské vrchy