Bratislavské mestské dni lákajú na pestrý program, na svoje si príde každý

Tradičné a obľúbené podujatie nielen Bratislavčanov Bratislava pre všetkých mení svoj názov na Bratislavské mestské dni. Na bohatom programe sa však nič nemení ani tento už 14. ročník. Mestské brány, kancelária primátora či zoo budú pre verejnosť otvorené počas víkendu 22. až 23. apríla.

12.04.2017 15:30
debata
zväčšiť Michalská veža v Bratislave. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Bratislava, turisti, stare mesto, Bratislavsky hrad Michalská veža v Bratislave.

Nový názov má dať podujatiu jasnú identitu a zdôrazniť, že ide o vzťah mesta a jeho organizácií voči svojim občanom. „Mestské dni nám pripomínajú vzácnu históriu Bratislavy. V sobotu ráno pod Michalskou bránou spoločne odpečatíme brány mesta a symbolicky tak pozveme Bratislavčanov aj návštevníkov dovnútra mesta. Návštevníci podujatia budú mať napríklad otvorené dvere v Primaciálnom paláci, kde ich rád privítam. Okrem toho budú mať bezplatné vstupy do viacerých mestských múzeí, galérií alebo zoo,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Zoo tradične praská vo švíkoch

Tradičným lákadlom mestských dní je bratislavská zoo. Novinkou pre návštevníkov bude nový výbeh pre vlky euroázijské s vyhliadkovou plošinou. Aj tento rok mimoriadne sprístupnia ostrov Sihoť. Príjemný oddych v prírode môžete stráviť vo Vodárenskom múzeu alebo počas nedeľňajšieho programu Lesníckych dní na Partizánskej lúke, kde zapália aj vatru. Nemenej zaujímavý bude aj dostihový deň na petržalskom Závodisku.

Plavby loďou

Na vyhliadkové plavby loďou sa môžete tešiť v sobotu. Bezplatné vstupenky si záujemcovia môžu vyzdvihnúť na pracovisku služieb občanom Front Office Magistrátu hlavného mesta v stredu 19. apríla 2017 od 13:00 hod.

Spoznajte históriu Bratislavy

Domáci aj cezpoľní sa dozvedia viac z histórie Bratislavy počas tematických prehliadok, napríklad o tajomstvách židovskej Bratislavy alebo o plesoch a báloch v období Márie Terézie.

Knihy aj šport

Bratislava je aj „Mestom, ktoré číta“ a v duchu tohto hesla budú otvorené aj pracoviská mestskej knižnice a obľúbená burza kníh. V Primaciálnom paláci si návštevníci budú môcť pozrieť sériu vzácnych gobelínov a navštíviť aj koncerty klasickej hudby. V programe mysleli aj na tých, ktorí radšej športujú. Korčuľovať, plávať alebo zahrať si bedminton bude možné na športoviskách STARZ-u (Správa telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy).

Mladí umelci

V Mirbachovom alebo Pálffyho paláci budú vystavené maliarske a sochárske diela malých Bratislavčanov, ktorí sa zapojili do súťaže smArt ciTy – Bratislava budúcnosti. Výhľad na Bratislavu si vychutnáte z Michalskej veže alebo Starej radnice a za návštevu určite stojí aj Múzeum vinohradníctva či Múzeum hodín.

Pre deti je v sobotu 22. apríla pripravené Námestie detí a mládeže, kde budú tvorivé dielne centier voľného času a základných umeleckých škôl. Detské divadelné predstavenie si môžu pozrieť na doskách Mestského divadla P. O. Hviezdoslava. Hravou formou predstaví deťom svoju činnosť OLO aj Dopravný podnik Bratislava. Smetiarske auto a veselý autobus budú určite stredobodom záujmu najmenších návštevníkov.

Jazdy historickou MHD

Počas Bratislavských mestských dní nebude síce MHD zadarmo, ale priaznivci historických vozidiel si môžu vychutnať bezplatné jazdy na viacerých historických linkách označených písmenom H a číslom linky. Samospráva odporúča nechať auto doma a uprednostniť verejnú dopravu, ktorá bude premávať v posilnenom režime.

Ceny primátora

Súčasťou Bratislavských mestských dní bude už tradične aj udeľovanie najvýznamnejšieho samosprávneho ocenenia mesta Bratislavy – ceny primátora hlavného mesta. Táto prestížna cena sa udeľuje už 25 rokov. Mená ocenených zatiaľ nepoznáme, verejnosť sa ich dozvie v predvečer konania mestských dní.

Viac informácií, ako aj kompletný program Bratislavských mestských dní, nájdete na oficiálnej stránke mesta www.bratislava.sk.

Tradícia na deň sv. Juraja

Tradícia, že na deň sv. Juraja sa mesto otvára svojim obyvateľom i návštevníkom, sa viaže na dávnu históriu nášho mesta. Podľa mestských privilégií si už od 13. storočia mešťania práve 24. apríla mohli slobodne voliť richtára a svojich zástupcov. Bola to na tie časy významná a ojedinelá výsada v celej Európe. Spájala sa s oslavami, ale aj s neformálnymi stretnutiami zástupcov radnice s obyvateľmi kráľovského mesta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Bratislavské mestské dni