Chytili muža, ktorý nahlásil bombu na súde v Novom meste nad Váhom

Nahlasovanie bômb na súdoch v poslednej dobe zamestnáva slovenských policajtov.

12.04.2017 16:37
debata (2)

Aj keď ‚bomber‘ sa zatiaľ spravodlivosti vyhýbal, pri poslednom prípade z utorka zaznamenali policajti v Novom meste nad Váhom úspech a chytili muža, ktorý si nemiestnym telefonátom poriadne zavaril.

„Haló, haló. Dobrý deň. Chcel by som nahlásiť v Novom Meste nad Váhom na okresnom súde bombu. Je to dosť veľká bomba,“ povedal muž na tiesňovú linku 112. Vzápätí zložil. Po tomto telefonáte museli policajti evakuovať šesť inštitúcií, spolu 302 ľudí.

Priznal sa

Budovy museli prehľadať pyrotechnici, žiadnu bombu však nenašli. Novomestskí kriminalisti okamžite začali pátrať po páchateľovi a trvalo im iba pár hodín, kým ho aj našli. Neskôr sa ku skutku aj priznal a povedal, že videl v správach ako boli evakuované súdy, okrem iných aj súd v Novom Meste nad Váhom, tak si to chcel vyskúšať.

Muž je podozrivý zo šírenia poplašnej správy a hrozí mu trest od troch do ôsmich rokov za mrežami. „Vzhľadom na to, že sa v súčasnej dobe stále vykonávajú procesné úkony s obvineným, nie je možné v tomto štádiu vyšetrovania k prípadu poskytnúť bližšie informácie. O ďalších podrobnostiach tohto prípadu budeme verejnosť informovať v čo najkratšom čase,“ povedala trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová.

Prípady po celom Slovensku

Tento prípad je však len vrchol ľadovca. V poslednej dobe sa s oznamovateľmi bômb na súdoch roztrhlo vrece. Iba v Košiciach sa tak stalo od začiatku roka neuveriteľných 14-krát. Len za minulý týždeň nahlásili až dve bombové hrozby. V stredu 5. apríla preverovala polícia bombu na nešpecifikovanom súde. 3. apríla prehľadala polícia v Košiciach pre anonymný telefonát nielen budovu krajského súdu, ale aj tri okresné.

V pondelok tento týždeň museli zase evakuovať všetky okresné súdy na Slovensku, pretože páchateľ nahlásil bombu na okresnom súde. Keďže nešpecifikoval na ktorom, dotklo sa to všetkých.

Do akcie museli nasadiť až 41 hasičských vozov. Doplatili na to aj malé deti. „V Bánovciach nad Bebravou sa pri budove okresného súdu nachádza aj škôlka, museli sme ju evakuovať,“ potvrdil hovorca primátora mesta Miroslav Schlesinger.

Polícia vyslovila podozrenie, že v prípade týchto bombových hrozieb ide pravdepodobne o jedného páchateľa. Či môže byť muž z Nového Mesta nad Váhom spomínaným ‚bomberom‘, alebo nahlásil bombu po prvýkrát, zatiaľ nie je jasné. Policajti sa budú zaoberať aj touto možnosťou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bomba #súdy #bomber