Chodníky cez Jánošíkove diery po páde ľadopádov opravili

Ešte drobné úpravy a návštevníci budú môcť cez Dolné diery v Malej Fatre prejsť už na Veľký piatok po opravených laviciach.

12.04.2017 20:00
debata

Začiatkom marca po výraznom oteplení na chodník cez populárne Jánošíkove diery spadol obrovský kus ľadu, ktorý poškodil trasu zabezpečenú železnými lavicami.

Dobrovoľníci a záchranári z HZS Malá Fatra pred... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
oprava Dier Dobrovoľníci a záchranári z HZS Malá Fatra pred Veľkou nocou opravovali poškodené železné lavice, ktoré zabezpečujú priechod cez kaňon.

Kým sa kusy spadnutých ľadopádov neroztopili boli Diery zatvorené. Potom ich síce sprístupnili, no poškodený úsek zdolávali návštevníci ako menšiu prekážkovú dráhu. Po oprave je zabezpečená trasa pohodlnejšia. Chodník upravovali dobrovoľníci a chlapi z horskej služby. Menili najmä lavice a konzoly, ktoré boli poohýbané alebo odtrhnuté.

„Náklady na opravu sú okolo 2500 eur,“ povedal predseda OZ Diery Róbert Hlaváč. Poškodený bol približne 10 až 15-metrový úsek, ktorý sa nachádza neďaleko nástupného miesta pri hoteli Diery.

„Je to v úzkom kaňone, ktorý je kľúčový pre priechodnosť celých Dier, je to prístupové miesto cez ktoré sa prechádza do Nových a Horných dier,“ podotkol Peter Muráň z Horskej záchrannej služby (HZS) Malá Fatra.

zväčšiť Po oteplení, v marci, obrovská ľadová masa... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
ladopad Po oteplení, v marci, obrovská ľadová masa spadla na turistický chodník.

Po každej zime bolo treba chodníky cez Jánošíkove diery opraviť, zväčša ich však poškodili lavíny.

Ľadopády sa roztápali postupne. Poslednú zimu však boli vďaka tomu, že už od decembra do konca januára neprertžite mrzlo, oveľa masívnejšie. „Ľad natiekol veľmi veľký. Bolo to pekné, pre ľudí zaujímavé, bohužiaľ po oteplení tá masa ľadu naraz povolila,“ uviedol Jozef Šupica z HZS Malá Fatra.

Jánošíkove Diery sú súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Rozsutec a skladajú sa z troch častí – Dolné, Nové a Horné Diery. Sú v nich viac ako dve desiatky vodopádov. Zdolávajú sa cez rebríky, lavičky či pomocou reťazí.

Takéto krásne boli ľadopády v Dolných dierach... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
dolne diery, ladopad, lad Takéto krásne boli ľadopády v Dolných dierach počas tuhých mrazov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oprava #malá fatra #Jánošíkove diery #Dolné Diery #ľadopád