Pod Tatrami aktivovali zimnú údržbu ciest, druhýkrát v tomto mesiaci

V okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča v noci opätovne aktivovali zimnú údržbu ciest.

18.04.2017 09:16
debata (4)

Informoval o tom Marián Barilla, riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pre oblasť Poprad.

Vyzývam všetkých účastníkov cestnej premávky, aby svoju jazdu v sťažených podmienkach prispôsobili stavu a povahe vozovky. Špeciálne vyzývam na maximálnu opatrnosť tých motoristov, ktorí stihli medzičasom prezuť na svojich kolesách letné pneumatiky.
Marián Barilla, riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja

Dôvodom boli podľa jeho slov nepriaznivé prognózy počasia na nasledujúce dni. „Očakávané výrazné ochladenie po sviatkoch prichádza a v nasledujúcich dňoch očakávame pri nízkych teplotách výrazné dažďové a snehové zrážky. Naši vodiči budú pripravení v denných aj nočných zmenách okamžite reagovať na aktuálny vývoj počasia,“ uviedol Barilla.

Oficiálne už v spomínaných okresoch zimnú údržbu ciest ukončili ešte 1. apríla, v tomto mesiaci ju však pre nepriaznivé počasie opäť štartujú po druhýkrát, podobne tak museli urobiť aj 5. apríla.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal meteorologickú výstrahu 1. stupňa pre okresy Poprad, Kežmarok a Levoča, v ktorých sa od noci z nedele na pondelok očakávalo sneženie do 30 centimetrov a nízke teploty do mínus troch stupňov Celzia.

V stredu sa k tomu podľa Barillu pridá aj výstraha rizika silného vetra, v dôsledku ktorého sa na cestách môžu tvoriť snehové jazyky a záveje.

„Vyzývam všetkých účastníkov cestnej premávky, aby svoju jazdu v sťažených podmienkach prispôsobili stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam. Špeciálne vyzývam na maximálnu opatrnosť tých motoristov, ktorí stihli medzičasom prezuť na svojich kolesách letné pneumatiky,“ uviedol Barilla.

„V chladnom vzduchu do našej oblasti od juhovýchodu zasahuje brázda nižšieho tlaku. Súčasne vo vyšších vrstvách ovzdušia od severu nad strednú Európu a Balkán zasahuje brázda nízkeho tlaku vzduchu. V dôsledku toho sa najbližších dňoch očakáva prevažne veľká oblačnosť, na viacerých miestach prehánky alebo dážď, ojedinele aj búrky, v noci na miestach s nadmorskou výškou od zhruba 1 000 metrov a cez deň už aj od zhruba 500 metrov zrážky snehové. Pod vplyvom ochladenia môže najnižšia nočná teplota na viacerých miestach klesnúť pod nulu," informoval Barilla.

Cestári za posledných 24 hodín vo vyšších polohách podtatranského regiónu zaznamenali zhruba 10 centimetrov novo napadnutého snehu. Ako informoval Barilla, naďalej pretrváva veľká oblačnosť, na mnohých miestach aj dážď a na miestach s nadmorskou výškou od zhruba 600 metrov sneženie. „Všetky cesty sú zjazdné. Cesty sú mokré, na cestách v oblasti Vysokých Tatier a horského priechodu Vernár sa miestami nachádza kašovitý sneh do 2 centimetrov. Nepretržite pokračujeme v udržiavaní ich zjazdnosti,“ uviedol.

V okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča bolo počas 24 hodín vo výkone nasadených 7 sypačov. „Prepluhovali sme 440 kilometrov ciest, posypali sme 45 kilometrov ciest chemickým posypovým materiálom (soľou), a 69 kilometrov inertným materiálom (kamenivom),“ doplnil Barilla.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #Levoča #kežmarok #zimná údržba #Slovenská správa ciest