Galandiu chcú opraviť postupne, začnú statikou

Namiesto veselého hurhaja sú v Termál centre Galandia vypustené bazény. Po dlhých mesiacoch nemá mesto na stole ešte ani sanačný projekt. Oprava kúpaliska by mala podľa najnovších informácií prebiehať po častiach.

18.04.2017 16:00
Galandia Foto: ,
Oprava Galandie si má podľa primátora Galanty vyžiadať sumu vysoko presahujúcu možnosti mestského rozpočtu.
debata

Od zatvorenia Galandie pre statické problémy ubehlo už takmer 16 mesiacov. K oprave termálneho kúpaliska sa však neschyľuje. Zo zamestnancov zostali len dvaja údržbári. Bývalá konateľka Iveta Michalíková sa vlani vzdala funkcie a problémy sú aj okolo jej náhradníka. Doteraz bolo vypracovaných niekoľko statických posudkov a uskutočnil sa stavebno-technický prieskum. Ich závery sa interpretujú rozdielne, od menej závažných chýb až po hroziaci kolaps strechy.

Najnovšie sa má Galandia opraviť postupne. Primátor Galanty Peter Paška je stále presvedčený, že to vyjde oveľa drahšie, ako si myslia poslanci. „Nakoniec som ustúpil a súhlasil som s tým, aby sme postupovali po častiach. Najskôr sa určia kritické časti, ktoré bránia prevádzke Galandie,“ priblížil Paška. Podľa neho sa tak bude najskôr riešiť to, čo už je od začiatku obrovský problém – statika. „Keď už nebude stavba ohrozovať životy a zdravie návštevníkov a budeme môcť Galandiu otvoriť, budú nasledovať menšie až kozmetické úpravy,“ doplnil primátor.

„Na každom jednom zastupiteľstve je stály bod – informácia o stave Galandie. Preto predpokladám, že 27. apríla by sme mali byť informovaní o ďalších krokoch. Všetci čakáme, kedy sa tam už začne niečo robiť,“ reagoval mestský poslanec Peter Kolek.

Oprava Galandie si podľa primátora Pašku vyžiada sumu, ktorá presahuje možnosti mestského rozpočtu. „Predbežne sme požiadali banky, aby nám nacenili úver, ktorý by sme si museli zobrať na jej rekonštrukciu,“ spresnil. Najskôr však treba vypracovať sanačný projekt. Ak bude v takom rozsahu, ako bol vysúťažený, aj naň si budú musieť podľa primátora požičať peniaze. Mesto spustilo súťaž na sanačný projekt v minulom roku, no zastavil ju stavebno-technický prieskum. Poslanci sa preň rozhodli na základe odporúčania jedného zo statikov.

Správa z prieskumu skončila v decembri minulého roka v rukách galantskej polície. Jeho výsledky podľa Pašku naznačujú, že pri Galandii skutočne došlo k spáchaniu trestných činov. Trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie sa v prípade vedie od vlaňajšieho februára. „Polícia naďalej vykonáva procesné úkony, vypočúva osoby a aj na základe vypracovaného znaleckého posudku, ktorý už má vyšetrovateľ k dispozícii, vo veci rozhodne,“ povedala trnavská krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová.

Mestský poslanec Kolek poukázal aj na problémy pri hľadaní nového konateľa mestskej eseročky, ktorá má Galandiu prevádzkovať. „Primátor ho vymenoval, avšak bez súhlasu mestského zastupiteľstva. Nebohý poslanec Gaulieder vtedy navrhol, aby sa vec podala na príslušné orgány,“ dodal. Mestu stále hrozí, že bude musieť vrátiť za Galandiu eurofondy, ktoré získalo na projekt akvaparku cez program ministerstva hospodárstva. Jedinou cestou, ako podľa primátora neprísť o príspevok 4,3 milióna eur, je akvapark opraviť.

Prvé informácie, že s budovou nie je niečo v poriadku, prenikli na verejnosť v decembri 2015 v súvislosti s energetickým auditom. Správu statika vtedy zverejnil na sociálnej sieti mestský poslanec František Gaulieder, ktorý nedávno tragicky zahynul po zrážke s vlakom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #statika #Galandia