Slovensko sa v utorok zobudilo do zimného rána

Hoci je už apríl, niektoré časti Slovenska sa v utorok prebudili do zimného a zasneženého rána.

18.04.2017 11:03 , aktualizované: 12:03
debata

Návrat zimy, ktorý sa postupne začal už cez veľkonočné sviatky, sme najviac pocítili v utorok ráno.

Aprílový sneh prekvapil v utorok ráno aj... Foto: Lucia Bellová
zima, strom, turiec, podhradie Aprílový sneh prekvapil v utorok ráno aj obyvateľov obce Podhradie v okrese Martin.

K prízemným mrazom sa pridalo aj sneženie a najmä severné oblasti opäť prikryl sneh. Objavil sa nielen na horách, ale udržal sa aj v kotlinách. V Liesku (okres Tvrdošín) a Telgárte (okres Brezno) napadlo 7 centimetrov snehu. „V Oravskej Lesnej až 13 cm snehu,“ informoval Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Na cestách pod Tatrami a v Žilinskom kraji bolo znovu vidieť odhŕňače. Rovnako aj v Žilinskom kraji museli obnoviť zimnú údržbu.

Cestári varujú vodičov pred snežením a jazykmi,... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
odhrnac, posypac Cestári varujú vodičov pred snežením a jazykmi, ktoré môžu Slovensko potrápiť v najbližších dňoch. V Žilinskom kraji obnovili zimnú údržbu.

"V noci napadlo do 10 centimetrov snehu, na Orave dokonca až 20, a na cesty preto vyrazilo 26 sypačov. Dočasne boli uzavreté úseky v Príslope a Rovnej Hore, pričom oba sú už úplne prejazdné,“ informoval riaditeľ odboru dopravy ŽSK Ivan Mokrý. Najviac práce mali cestári na Orave, kde okrem snehu museli odstraňovať popadané stromy a kroviny.

Zimné počasie nie je len krátkodobovou záležitosťou, na teplejšie dni si musíme ešte počkať. Naopak zimný charakter bude prevládať aj naďalej Meteorológovia vydali výstrahy pred snežením a vetrom na nasledujúce dva dni. V dôsledku silného vetra sa môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. V piatok ešte viac prituhne. „Veľmi silný mráz bude predovšetkým na tých miestach, kde sa udrží snehová pokrývka,“ dodal klimatológ.

Aj v najbližších dňoch má na Slovensku... Foto: Lucia Bellová
sneh, chalupa, turiec Aj v najbližších dňoch má na Slovensku prevládať zimný ráz počasia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zima #sneženie #apríl #Turiec