Nájdu hrob Matúša Čáka?

Trenčín je posledným slovenským krajským mestom, ktoré ešte nezrekonštruovalo svoje hlavné námestie. Čoskoro sa to však zmení.

20.04.2017 13:00
námestie, trenčín Foto:
Vizualizácia Mierového námestia v Trenčíne.
debata (7)

S komplexnou obnovou Mierového námestia chce mesto začať už po veľkonočných sviatkoch. Termín dokončenia si stanovilo krkolomný. Trenčania by sa vynoveným centrom mesta mali prechádzať už 1. decembra tohto roku. Primátor Trenčína Richard Rybníček však pripúšťa, že plány môže narušiť história. Pod námestím totiž archeológovia očakávajú významné nálezy.

zväčšiť Vizualizácia Mierového námestia v Trenčíne. Foto: Vizualizácia Ateliér RAW
námestie, trenčín Vizualizácia Mierového námestia v Trenčíne.

Drahoslav Hulínek, riaditeľ Slovenského archeologického a historického inštitútu, priznáva, že sa na výskum námestia teší. Trenčín označil za jedno z troch historicky najvýznamnejších starých slovenských miest, ostatnými dvoma sú Nitra a Bratislava. „Význam týchto troch miest presahuje rámec Slovenska. Všetky tri majú písomné zmienky o svojej existencii ešte pred vznikom Uhorského kráľovstva. Áno, očakávame nálezy. Máme aj vytypované niektoré miesta. Záhadné objavy, napríklad objavenie hrobu Matúša Čáka alebo rímskeho tábora, sú však skôr na úrovni istej miery sci-fi. Urobíme všetko, aby sme námestie dôsledne preskúmali,“ vysvetlil Hulínek, Archeológ nevylúčil, že historky z Trenčína o tom, že pod celým námestím sú tajné chodby a staré pivnice, môžu mať reálne základy. „Pre tento región je to typické,“ uzavrel.

zväčšiť Vizualizácia Mierového námestia v Trenčíne. Foto: Vizualizácia Ateliér RAW
námestie, Trenčín Vizualizácia Mierového námestia v Trenčíne.

„Súťaž na rekonštrukciu Mierového námestia trvala viac ako päť mesiacov. Vysúťažená cena je 2,75 milióna eur bez DPH s tým, že v porovnaní s predpokladanou hodnotou zákazky ide o úsporu približne 371-tisíc eur. V cene nie sú zarátané peniaze na rekonštrukciu inžinierskych sietí, tie si budú financovať samotní sietiari,“ vysvetlil primátor Trenčína Richard Rybníček. Priznáva, že termín dokončenia, ktoré si mesto stanovilo, je krkolomný. „Všetko bude pod dohľadom archeológov a pamiatkarov, vzhľadom na to, že ideme do územia, ktoré je historicky najvzácnejšie. Chceme sa aj voči pamiatkam a všetkému, na čo narazíme, správať s náležitým rešpektom a úctou,“ povedal primátor.

Vizualizácia Mierového námestia v Trenčíne.
Vizualizácia Mierového námestia v Trenčíne.
+3Vizualizácia Mierového námestia v Trenčíne.

Súťaž na obnovu námestia vyhrala firma Cesty Nitra. „Pre nás je to obrovská výzva. Sme firma, ktorá sa zaoberá najmä výstavbou dopravných stavieb a inžinierskych sietí, ale radi sa zúčastňujeme aj takýchto projektov. Rekonštruovali sme celé historické centrum Skalice, Národnú ulicu v Žiline aj pešiu zónu a námestie v Nitre,“ vysvetlil výkonný riaditeľ firmy Juraj Serva. „Pôjde o kompletnú obnovu povrchov a odvodnenia, bude sa obnovovať fontána, budú tu umiestnené umelecké prvky, pribudne nové pódium. Námestie dostane nové osvetlenie, ozvučenie, malo by tam byť wi-fi pripojenie,“ uzavrel Serva. Rekonštrukciu však budú sprevádzať obmedzenia, pretože ju budú robiť za plnej prevádzky.

zväčšiť Súčasná podoba námestia. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
námestie, trenčín Súčasná podoba námestia.

Všetky nápady vzišli z ateliéru firmy RAW, ktorá vyhrala súťaž na projekt rekonštrukcie. „To, čo je na tomto námestí najcennejšie, je duch miesta,“ povedal architekt Tomáš Rusín. Na námestí pribudne fontána Marka Aurélia. „Bude tu bronzový model mesta pred kostolom, uvažujeme o tom, že by mohol byť urobený z čias Matúša Čáka Trenčianskeho, aby ľudia videli, ako sa námestie posunulo ďalej. Čo je však na námestí najcennejšie, to je práve dlažba pošliapaná mnohými generáciami Trenčanov. Pokúsime sa ju vrátiť v maximálnej miere naspäť. Všade použijeme prírodné materiály a zachováme aj lipu, ktorá rastie na námestí. Ošetrené budú aj veľmi cenné stromy, ktoré tam rastú, ako Celtis occidentalis, čo je veľmi zaujímavý treťohorný strom a vytvára takmer taliansku atmosféru,“ vysvetlil architekt.

Podľa hlavného architekta mesta Trenčína Martina Beďatša má rekonštrukcia umožniť, aby sa dianie v centre mesta posunulo ďalej, k okrajovej časti námestia pri historickom hoteli. „Aby stredový ostrovček nepôsobil ako bariéra, ale aby tam bol voľný pohyb ľudí, možnosť stretávania sa, posedenia pri fontáne,“ vysvetlil hlavný architekt mesta.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Matúš Čák