Cestu cez horský priechod Súľová sprejazdnili

Nepriaznivé počasie so snehom, vetrom a popadanými stromami spôsobuje problémy na horských úsekoch ciest v Košickom kraji.

20.04.2017 12:49 , aktualizované: 17:00
počasie, sneženie, sneh, kalamita Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Ako informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Zuzana Bobríková, zjazdnosť ciest je problematická najmä v hornatých častiach v okresoch Spišská Nová Ves, Rožňava a Košice – okolie. Správa ciest KSK má v teréne 15 sypačov, tri traktory s radlicami, šesť nakladačov, slúži 29 vodičov a 11 pilčíkov.

Ako uviedla technicko-prevádzková námestníčka Správy ciest KSK Zuzana Fejesová, predpoludním husto snežilo na horskom priechode Súľová a na Dobšinskom kopci, taktiež aj v západnej oblasti Slovenského raja  – Mlynky, Dedinky, Stratená, ako aj na horských prechodoch Grajnár a Gretľa. V noci pribudlo v tejto oblasti približne 30 cm nového snehu, čo znamená, že je tam momentálne výška snehovej pokrývky cca 40 –50 cm. Odpluhovaním napadaného snehu z vozoviek sú vytvorené pri cestách mantinely ako v zime. Silný vietor v tejto oblasti spôsobuje vytváranie snehových jazykov na cestách, ktoré cestári priebežne odstraňujú.

„Na Spiš sme presunuli aj jeden sypač z Trebišova. Sypač z Moldavy nad Bodvou a sypač z Rožňavy vypomáha spišskému regiónu na hraničných úsekoch. Rožňavčania čistia cestu na úseku od Grajnára cez Mlynky smerom na Dedinky, Moldavčania od okresnej hranice na Štóskom kopci cez Smolník až po Úhornú,“ spresnila Fejesová.

Vzhľadom na to, že sneh je mokrý a ťažký, pri silnom vetre až víchrici na niektorých miestach padajú stromy.

„Pre popadané stromy na vyše osemkilometrovom úseku bol od tretej hodiny ráno pre všetku dopravu uzavretý horský priechod Súľová, už je však opäť prejazdný. Cestári Správy ciest Košického samosprávneho kraja (KSK) už odstránili popadané stromy, preplu­hovali a posypali vozovku. Informovala o tom hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobríková.

Pre popadané stromy na vyše osemkilometrovom úseku bol vo štvrtok 20. apríla od tretej hodiny ráno pre všetku dopravu uzavretý horský priechod Súľová. Sprejazdňovanie tohto úseku zabezpečovala Správa ciest KSK vlastnými kapacitami, na výpomoc si zavolali aj hasičov.

Popadané stromy, ktoré zasahovali do jazdného profilu, ale dali sa obísť, riešili vlastnými pilčíkmi na horských priechodoch Grajnár, na Gretli, na Folkmárskom a na Štóskom kopci, medzi Rudňanmi a Poráčom, na ceste na Zlatú Idku, na ceste na Hačavu.

Po tom, čo prestalo snežiť, sa zlepšila situáciu na všetkých cestách v okresoch Spišská Nová Ves, Rožňava a Košice – okolie, ktoré boli vplyvom poveternostných podmienok zasiahnuté.

Bobríková uviedla, že cestári stále ostávajú v pohotovosti a dočisťujú komunikácie. Keďže na mnohých miestach stále fúka silný vietor, sú pripravení aj na odstraňovanie prípadných ďalších vyvrátených stromov, ktoré nevydržia nápor ťažkého mokrého snehu.

Cestári upozorňujú na nebezpečenstvo v skorých ranných hodinách, keďže meteorológovia vydali výstrahu pred mrazmi a na niektorých úsekoch môže vznikať poľadovica.   

debata chyba
Viac na túto tému: #vietor #priechod #Súľová